Többségi szavazással részben az SZDSZ-esek támogatásával a XII. kerületi képviselő-testület csütörtökön este elfogadta a fideszes polgármesternek azt a javaslatát, amellyel a csillebérci úttörőtábor területére építési- változtatási tilalmat rendeltek el.

Mitnyan György, a városrész polgármestere elmondta, hogy az építési tilalom elrendelését törvény szabályozza, s annak időtartama az egy éves hosszabbítással együtt összesen négy év lehet.

A tilalom elrendelését a tábor területére vonatkozó szabályozási terv (KSZT) felülvizsgálata miatt tartották szükségesnek. Ez idő alatt nem lehet a telket átalakítani, azon építményt létesíteni vagy a meglévőket átalakítani, bővíteni, elbontani és értéknövelő beruházást végezni.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a döntést célja, hogy az ingatlant továbbra is gyermeküdültetésre használják.

A Magyar Úttörők Szövetsége szerint a XII. kerület vezetői obstruktív döntésükkel a Fidelitas javára kívánják befolyásolni azt az országos politikai vitát, amely Csillebérc jövőjéről bontakozott ki. Az építési-változtatási tilalomról szóló döntést a gyermeki jogokat sértő agresszív politikai megnyilvánulásnak tartják.

A tábort kiemelt közhasznú szervezetként a magyar gyerekek, és az ország minden vidékén élő 70 ezernyi tagtárs javára, valamint azok környezetének demokratikus, humanista nevelésére kívánják továbbra is hasznosítani.

A Magyar Úttörők Szövetsége szerint a magyar úttörőknek létesített egykori Úttörő Köztársasághoz jogszerű tulajdonosi viszonyuk van.

Korábban:

(2000. március 11.)