Megkezdődött a Tocsik-ügy tárgyalása másodfokon

Az első fokú bírói ítélet részletes ismertetésével megkezdődött Tocsik Márta és nyolc társa büntetőperének másodfokú tárgyalása. Tavaly a bíróság első fokon felmentette Tocsik Márta jogásznőt, viszont bűnösnek mondta ki Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőt, a párt egykori pénztárnokát, és Budai György szabaddemokratákkal kapcsolatban álló üzletembert, akik ellenszolgáltatás nélkül részesdtek a sikerdíjból. Szerdán ismét beidézik Boldvait, aki azt mondta: terhelő bizonyítékokat tud bemutatni Tocsik Mártáról.

1997. november 27-én kezdődött meg a Fővárosi Bíróságon Tocsik Márta és nyolc társa büntetőügyének elsőfokú tárgyalása.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. külső szakértőt, Tocsik Márta jogásznőt bízta meg azzal, hogy a belterületi földekért az önkormányzatoknak járó részesedés nagyságát lealkudja. Azt is kikötötték, hogy csak a munka eredményességétől függ, kötnek-e írásos szerződést Tocsikkal. A jogásznő a nyereség 10 százalékát kérte sikerdíjként.
Mindmáig kérdéses, voltaképpen ki ajánlotta be Tocsik Mártát az ÁPV Rt-nél, és ki adta ki az utasítást, hogy a jogásznő szerződés nélkül, mielőbb lásson munkához.

Tocsik annak ellenére kérte a 10 százalékos sikerdíjat, hogy a bíróság előtt elismerte: nem volt hasonló ügyekben tapasztalata, megfelelő technikai eszközök nem voltak a birtokában, és cége rajta kívül mindössze egy titkárnőből állt. A bíróság azonban megállapította: Tocsik és Liszkai Péter, az ÁPV Rt. volt vezető jogásza, aki az igazgatótanács tagjainak a figyelmébe ajánlotta Tocsikot. Döntését arra alapozta, hogy Tocsik csak cége szervezőkészségét, és nem a szakmai apparátusát ajánlotta fel az ÁPV Rt-nek.

A sikerdíj összegét - ami végül 804 millió forint lett - a bíróság nem találta magasnak, mivel az ÁPV Rt. legalább 10 milliárd forintot takarított meg azzal, hogy megállapodott az önkormányzatokkal.

A szerződés létrejötte után Boldvai László szocialista országgyűlési képviselő, a párt egykori pénztárnoka, majd nem sokkal később Budai György szabaddemokratákkal kapcsolatban álló üzletember találkozott Tocsikkal. Mindketten felszólították a jogásznőt, kössön cégükkel fiktív szerződést, és a nyereség egy jelentős hányadát adja át nekik minden ellenszolgáltatás nélkül, különben elintézik, hogy az ÁPV Rt. bontsa fel a szerződést Tocsikkal.. Azt mondták: a pénzt az MSZP-nek, illetve az SZDSZ-nek továbbítják. A jogásznő a pénzt átutalta.

1999. február 8-án első fokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság bűncselekmény hiányában felmentette a csalás bűntettének és az okirathamisítás vétségének vádja alól Tocsik Mártát és Liszkai Pétert, továbbá az rt. hanyag kezeléssel vádolt négy egykori vezetőjét: Szokai Imre elnököt, Bessenyei Zoltán és Spanyol József igazgatósági tagokat, illetőleg Lascsik Attila vezérigazgatót. Ugyanakkor a bíróság befolyással való üzérkedés miatt bűnösnek mondta ki Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőt, a párt egykori pénztárnokát, valamint Budai György szabaddemokratákkal kapcsolatban álló üzletembert. Őket tíz, illetve hat havi letöltendő fogházbüntetésre, ötmillió forint pénzbüntetésre és 2 év közügyektől való eltiltásra, míg Vitos Zoltán vállalkozót 500 ezer forint pénzbüntetésre és hat hónap felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte.
A Legfőbb Ügyészség a felmentett vádlottak esetében az ítélet megalapozatlansága címén a hatályon kívül helyezéséért és új eljárás lefolytatásáért, az elmarasztalt vádlottak esetében pedig a büntetés súlyosbításáért fellebbezett.

Szerdára ismét beidézte a bíróság Boldvait, aki azt állítja: terhelő bizonyítékai vannak Tocsikról. Tocsik távoztában azt mondta ügyvédjének: ha Boldvai terhelőt mond rá nézve, ő is "kinyitja a száját".

Kapcsándi Dóra

Korábban:

(2000. március 28.)