Az idén 745 millió forint fordítható a Tisza védelmére

A Környezetvédelmi Minisztérium (KöM) az idén 745 millió forintot fordíthat a Tiszát ért cián- és nehézfémszennyezés által okozott környezeti és természeti károk felmérésére, vizsgálatára, valamint megelőzési tevékenységekre. A felmérések szerint a cián miatt elpusztult halak értéke mintegy 800-900 millió forint.

A minisztérium az ez évre megítélt keretösszeget a Környezeti Alap Célelőirányzat (KAC) kárelhárítási irányzatából különítette el. Jövőre a tárca terveinek megfelelően 650 millió forintot, 2002-ben pedig 450 millió forintot fordít a Tisza és Szamos folyók élővilágának rehabilitációjára - közölte Fehérvári Pál, a KöM környezetbiztonsági és környezet-egészségügyi főosztályának vezetője.

A keretösszeg felhasználásáról Fehérvári Pál kifejtette: az ökokatasztrófa okozta károk vizsgálati programja jelenleg is folyik, amelynek a során kárfelmérési, tényfeltárási és az esetleges jövőbeni környezetszennyezések megelőzési feladatait végzik szakemberek.

A mintavételezések és mérések kiértékelését a zöldtárca több kutatóintézet és tudományos intézet közreműködésével folytatja. A vizsgálati programon kívül a tárca a KAC-keret terhére rehabilitációs kutatásokra és fejlesztésekre pályázatot hirdetett, amelyre társadalmi, valamint tudományos szervezetek egyaránt benyújthatják munkáikat. A kutatási tenderen a minisztérium vissza nem térítendő támogatásokat nyújt, amelyek felső határa 5 millió forint.

Fehérvári Pál a vizsgálati program eddigi eredményeiről szólva megemlítette: a Romániából származó cianidszennyezés mintegy1240 tonnányi halpusztulást okozott. E halmennyiség becsült eszmei értéke eléri a 800-900 millió forintot.

Ajánló:

Képes összefoglaló a folyót ért szennyezésekről.

Korábban:

(2000.03.08.)