Elképzelhető, hogy iroda nélkül marad néhány helyen az MSZP, ha a parlament elfogadja a pártok állami ingatlanjuttatásáról szóló törvény módosítását, s a szocialistáknak vissza kell adniuk ingatlanjaik többségét. Az önkormányzatok általában minimális díjért adnak helyet a pártoknak.

Két hét múlva kerülhet a parlament elé a kormány javaslata a pártok állami ingatlanjuttatásáról. A Miniszterelnöki Hivatal felmérése szerint a kincstári épületek négyötödét az MSZP használja.

A módosítás minden pártnak harminc ingatlant juttatna országszerte, maximum ötezer négyzetméteren. A javaslat alapján az MSZP-nek több mint háromszáz ingatlant kell visszajuttatnia az államnak.

A szocialisták korábban azt sérelmezték, hogy az önkormányzatok által a pártoknak ingyen vagy minimális bérleti díjért átengedett irodahelyiségekből az MSZP kevéssel részesül, s ingatlanjaik visszaadásával veszélybe kerülhet működésük.

Az Állami Számvevőszék a pártok gazdálkodásának ellenőrzése során azt tapasztalta, hogy az önkormányzatok a párttörvény tiltása ellenére ingyen engednek át irodahelyiségeket pártszervezeteknek, sőt átvállalják a működtetés költségeit is. Budapesten csaknem minden kerületben jelentős kedvezménnyel fizetik a pártok a bérleti díjat. A XVII. kerületben Devánszkiné Molnár Katalin (MSZP) polgármester dönt a pártok bérleményéről. A helyi rendelet szerint ugyanis a polgármester jogköre a 100 négyzetmétert nem meghaladó, nem lakáscélú helyiségek kiadása.

Az SZDSZ, az MSZP és az MDF kincstári épületben működik, s iroda nélkül maradnak, ha az önkormányzatnak kell elhelyezni őket, mivel minden XVII. kerületi ingatlan betelt. A XXII. kerületi pártszervezetek ingyen használják az önkormányzati ingatlanokat.

Az MDF-es Szabolcs Attila által vezetett önkormányzat ugyan bérleti szerződést kötött velük, ám fizeti helyettük a számlát, s az áfát is állja. A józsefvárosi pártok egy korábbi határozat értelmében 100 forintért bérelnek ingatlant az önkormányzattól. Az V. kerületben négyzetméterenként, havonta 1 forintot fizetnek.

Sajátos helyzet alakult ki Újpesten, ahol a független polgármester és az MSZP-frakció közötti vita után az eddigi négyzetméterenkénti 10 forintról közel 9000 forintra emelte a szocialisták havi bérleti díját az önkormányzat. Derce Tamás polgármester azzal indokolta a díjemelést, hogy a kerületben egyedül az MSZP foglal el két önkormányzati ingatlant. A testület közölte: a szocialistáknak valamelyik hely kedvezményes díjáról le kell mondaniuk, s ha nem döntik el, melyikről, mindkettőre piaci lakbért számláznak.

Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetének vezetője lapunknak úgy nyilatkozott: a kormány nem szólhat bele az önkormányzatok gazdálkodásába. Répássy úgy véli: egyik párt sem kerülhet hátrányba, ha az állami ingatlanok visszaadása után az önkormányzattól kényszerül irodát bérelni, mivel az önkormányzatoknak egyenlő mércével kell mérni a pártokat, s biztosítaniuk kell az irodahasználatot az ingatlannal nem rendelkezőknek. A frakcióvezető-helyettes szerint akár alkotmányellenes is lehet az Újpesten kialakult helyzet.

Kiss Péter, az MSZP ügyvezető alelnöke szerint kicsi az esélye annak, hogy bárhol iroda nélkül maradjon a szocialista párt. Kiss szerint a nagyobb veszélyt az jelenti a szocialisták számára, hogy a költözködés átmeneti állapotba kényszerítheti az MSZP-t, s energiái nagy részét a működés feltételeinek megteremtésére lesz kénytelen lekötni a politizálás helyett.

(Magyar Hirlap)