Megvannak a tettesek: repülőtéri dolgozók lopták el a 218 milliót

Kommandósok közreműködésével fogták el azt a négy repülőtéri alkalmazottat, akik két hónapja ellopták egy bank 218 millió forint értékű valutáját Ferihegyen. A titkosszolgálati módszerekkel dolgozó nyomozók a közvéleményt is megtévesztették, hogy lépre csalják a bűnözőket.

Már korábban is dézsmálták a csomagokat azok a repülőtéri alkalmazottak, akiket szerdán vett őrizetbe a rendőrség. A négy fiatal férfi azonban február 4-én hajotta végre a "nagy dobást", amelyre régóta készültek: ellopták egy bank 218 millió forint értékű pénzküldeményét. A frankfurti járatra kellett volna felrakni a valutát tartalmazó konténert, ám csak a célállomáson derült ki, hogy a doboz üres.

A bűntény felfedezése után a rendőrség illetékesei frankfurti kollégáikkal, illetve a légitársaság vezetőivel egyeztetve arra a következtetésre jutottak, hogy a pénzcsomag Ferihegyen tűnt el. A tettesek félrevezetésére azonban a hatóság és a Malév is úgy tájékoztatta a sajtót, hogy az ügyben a német rendőrség nyomoz. Ezzel sikerült is a tolvajok éberségét teljesen elaltatni, s ez is szerepet játszott lebuktatásukban.

Mint azt Egressy Pál alezredes, a repülőtéri biztonsági szolgálat bűnügyi vezetője tegnap elmondta, a védelmi rendszer adatainak elemzése után kerültek gyanúba az azóta őrizetbe vett személyek.

A vizsgálat kiderítette, hogy a pénz útját ellenőrző Malév-őrök közül kettő a bűntett idején "véletlenül" épp nem tartózkodott kijelölt helyén. A tolvaj így háromperces kitérőt tehetett a konténerrel, s ez elegendő volt ahhoz, hogy kinyissa, a pénzt társának átadja, majd pedig a - már üres - dobozt a repülőgéphez vigye.

A videofelvételeken a tettes arca nem látszott, mert kapucniban, a biztonsági kameráknak hátat fordítva dolgozott. A mikrochipet tartalmazó beléptetőkártyák azonban másodperc pontossággal dokumentálták a dolgozók mozgását, így azt is, hogy a kérdéses időben az egyik elkövető számára tiltott területre próbált belépni.

A nyomozásban - bírói engedéllyel - titkosszolgálati eszközöket is alkalmaztak. Egressy Pál a Népszavának arról is beszámolt, hogy a gyanúsítottak környezetéből is érkeztek bejelentések feltűnő gazdagodásról, amelyet a fiatalok jövedelmező külföldi munkavégzéssel magyaráztak.

A nyomozók szerint a négy férfi tökéletesen biztonságban érzete magát, fel sem merült bennük, hogy lebukhatnak. A lopott pénzből egyikük egy Audi A6 típusú autót vett, a többiek pedig videókat és más értékes műszaki cikkeket.

Az elfogásban a repülőtéri beavatkozó alosztály - a Sólyom kommandó - is részt vett.

A bűnét beismerő malévos, A. András lakásán 23 milliónyi valutát foglaltak le. A repülőtéri autófényezőként dolgozó M. Tamás is vallomást tett. A két "figyelmetlen" őr, E. Jenő és D. Károly - akik nélkül az akció nem sikerülhetett volna - ugyancsak beismerte közreműködését a bűntényben. A rendőrség keres még egy volt biztonsági őrt is.

A felderítés érdekében elkövetett félretájékoztatásért a nyomozás vezetője elnézést kért a közvéleménytől.

(Népszava)