A közeljövőben kiírják a pályázatot a budapesti New York Palota eladására. A tender ezúttal nyilvános lesz, a tulajdonos ÁPV Rt., illetve leányvállalata, a Váltó-4 Libra Rt. így akarja elkerülni az újabb botrányt.

Ismert: tavaly novemberben a pályázaton a tekintélyes müncheni alapítvány, a Messerschmitt nyert, ám a Váltó-4 Libra megtagadta a szerződés aláírását. Az ügyről akkor elsőként számolt be a Népszava. Azt is megírtuk, a két fél egymást hibáztatja a több mint tízmilliárd forintos üzlet meghiúsulásáért.

A magyar fél szerint a Messerschmitt szerződéstervezete eltért azoktól a feltételektől, amelyeket az ÁPV igazgatósága határozott meg az értékesítést jóváhagyó döntésében.

A Messerschmitt álláspontja viszont az, hogy miután a szerződéstervezetet - a nemzetközi gyakorlattól eltérően - az eladó által kijelölt ügyvédi iroda készítette, az esetleges hibákért őket terheli a felelősség.

A Messerschmitt azt tervezte, a kétmilliárdos vételáron felül több mint kilencmilliárd forintot fordít a palota rekonstrukciójára, szálloda, kávézó üzemeltetésére, de az alapítvány az összeg többszörösét kívánta befektetni az országban. A német szervezet rendezhette volna az évek óta üresen álló, düledező épület sorsát. Ugyanakkor a tavalyi botrány miatt az alapítvány elnöke, Hans-Heinrich von Srbik bejelentette: ha új pályázatot írnak ki, nemhogy nem indul a tenderen, de még egyszer "be nem teszi lábát" az országba és a nagy nemzetközi befektetőknek is azt javasolja: kerüljék el Magyarországot.

Az ÁPV Rt. ennek ellenére reméli, hogy a Messerschmitt újra indul a pályázaton, ugyanis az alapítvány nagyon jó referenciákkal rendelkezik - fogalmazott kérdésünkre Módos Márton, a privatizációs szervezet igazgatója. Hozzátette, a legutóbbi pályázat kapcsán kirobbant botrány miatt azt is remélik, hogy minél előbb lezárhatják az ügyet és végre értékesíthetik az ingatlant. Módos Márton megjegyezte: talán a sajtónak is köszönhető, hogy ismét van érdeklődés a New York Palota iránt.

A Népszava értesülései szerint a tavalyi botrány miatt az ÁPV Rt. a Váltó-4 Libra Rt.-t okolja (bár az ingatlan tulajdonosa a Váltó, a pályázatot az ÁPV Rt. igazgatóságának kell jóváhagynia). A Népszava úgy tudja, az ügynek személyi konzekvenciái is voltak. Szintén a botránnyal magyarázható, hogy az új pályázatban már egyértelműbb feltételekhez kötik a palota eladását. Egyébként 1997 óta ez a harmadik kísérlet az épület eladására: amióta a New
York Palota tulajdonosi joga a Váltó-4-hez került, két alkalommal hirdettek pályázatot az ingatlan értékesítésére. Az első tenderre egyetlen ajánlat sem érkezett, a másodikon a Messerschmitt nyert.

A New York kávéházat 1894-ben nyitották meg, azóta a palotában több tulajdonosváltás történt. Volt ott szálloda, perzsavásár, sőt sportszer-kereskedelmi központ is. Az épület már tíz éve üresen áll, fenntartása az államnak naponta egymillió forintjába kerül.

Az üggyel kapcsolatban szerettük volna megkérdezni Nagy Istvánt, a Váltó-4 Libra Rt. vezérigazgatóját, aki azonban többszöri megkeresésünkre sem reagált.

(Népszava)