Az MDF elnöke tegnap cáfolta, hogy megbeszélést folytatott volna az SZDSZ elnökével. Magyar Bálint azonban továbbra is állítja, Dávid Ibolya elfogadta a szabad demokraták indítványát és a múlt héten létrejött a két pártelnök tárgyalása.

Az MDF népszerűségindexének emelkedéséhez nagy mértékben hozzájárulhatott a "Békejobb-nyújtás" - jelentette ki Dávid Ibolya pártelnök tegnap Békéscsabán.

Az MDF elnöke szerint a Békejobb 2000 megszervezésére azért volt szükség, mert a hazai politikai életben hiányzott egy egyértelműen konzervatív keresztény értékrendű párt. Az MDF elnöke ugyanakkor az RTL kérdésére elmondta, hogy külföldi tárgyalásairól visszatérve meglepetéséként érte a hír, amely szerint az SZDSZ Új Generációjának kezdeményezésére a múlt héten négyszemközti megbeszélést folytatott volna Magyar Bálint szabad demokrata pártelnökkel. Dávid kijelentette: a hír nem igaz.

A Népszava érdeklődésére viszont Magyar Bálint megerősítette, hogy beszélgetést folytatott az pártelnök-miniszterrel.

A találkozó tényét egyébként az MDF elnökségének tagjai sem cáfolták. Hende Csaba, a párt alelnöke a Népszava kérdésre úgy nyilatkozott, hogy a kezdeményezés nem tőlük indult. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a két párt között jelenleg nem folynak egyeztetések.

Az MDF országos elnökségének másik tagja, Csapody Miklós szerint egy koalíciós és egy ellenzéki párt vezetőjének egyeztetése önmagában nem meglepő. A konszenzusteremtés igényének nem lehet akadálya, hogy különböző oldalon ülnek a parlamentben. Csapody szerint egy párt politikai ellenfeleivel nem érzelmi alapon tárgyal, ezért természetes, hogy országos kérdések megvitatását nem utasíthatja el az MDF elnöke.

(Népszava)