Freund Tamás akadémikus, agykutató kapta az első alkalommal kiosztott Bolyai-díjat, a bronzból készült szobrot Göncz Árpád köztársasági elnök adta át a Budapest Kongresszusi Központban vasárnap délután.

Freund Tamás neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese. 1997-ben Akadémiai-díjjal tüntették ki. Kutatási területe az agykéreg idegsejtjeinek, azok kapcsolatrendszereinek szinaptikus és kémiai szerkezete, élettana, szerepe az epilepsziás és ischémiás agykárosodásban.

Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, a kormány több tagja, tudósok, valamint itthonról és a határon túlról érkezett diákok. Orbán Viktor beszédében szövetséget ajánlott a jövő tudósainak annak érdekében, hogy pénz és egyebek híján ne veszhessenek el a magyar találmányok, kutatási eredmények.

A köztársasági elnöki hangsúlyozta: a Bolyai-díj a tudomány társadalmi fontosságát hangsúlyozó kezdeményezés, amely egyértelműen tanúsítja, hogy a magángazdaságnak érdeke és egy egyben felelőssége a jövő szolgálata.

Pokorni Zoltán oktatási miniszter a rendezvényen résztvevő diákok számára megfogalmazott útravalójában bejelentette: ifjúsági Bolyai-pályázatot hirdetnek a jövőben középiskolásoknak és a felsőoktatásban tanulóknak.

A pályázat témáját a mindenkori Bolyai-díjas határozza meg. A Bolyai-díj Alapítványt Somody Imre, a Pharmavit Rt. vezérigazgatója, Lantos Csaba, a CAIB Értékpapír Rt. vezérigazgatója és Karsai Béla, a Karsai Rt. elnök-vezérigazgatója alapította 1997-ben.

Az 50 ezer dolláros (több mint 13 millió forintos) pénzjutalommal járó díjat a tudományos kutatás-fejlesztés terén nemzetközi mércével is kimagasló eredményt elérő magyar állampolgárságú vagy magyar származású tudós kaphatja meg.

A díjat kétévente ítélik oda.

(MTI)