A nemzetközi korrupcióellenes szervezet mindenhol talált visszaélésre utaló jeleket

Elkészült országjelentésével a nemzetközi korrupcióellenes szervezet, a Transparency International (TI). A Népszava birtokába került jelentés hazánk gazdaságának számos területét vizsgálta át, köztük a kereskedelem, a közbeszerzés, a közigazgatás, az egészségügy, a rendőrség, az ügyészség és a bíróság korrupciós kiskapuit. Mindenhol találtak korrupciógyanús jeleket.

A Transparency International (TI) non-profit és politikailag független szervezet. A TI több területet is átvizsgáló jelentése a közbeszerzési eljárásokról megállapítja: Magyarországon gyakran előfordul, hogy a közbeszerzési pályázatokon nem az a pályázó nyer, aki a kiírás alapján a munka elvégzésére legalkalmasabb lenne. Többször találkozott a TI szakembere olyan esettel is, amikor a tender kiírója utólag módosította a pályázati feltételeket, vagy éppen eltekintett némely kritérium teljesítésétől, avagy indok nélkül egyszerűen érvénytelennek minősítette a pályázatot. Megközelítőleg 25 milliárd forintra teszi a jelentés azt az összeget, melyet a pályázók a jogtalan előny megszerzésére költöttek 1999-ben. A magyarországi korrupciós lehetőségeket vizsgálva a munkaanyag nem hagyja ki a hazai olajüzletek korrupciós ügyleteit, s a jövedéki szabályozás kiskapuit, amelyek - a nemzetközi szervezet szerint - 2000-ben újra kinyílni látszanak. Az olajvállalkozások gyors meggazdagodása a vállalkozók jó hatósági kapcsolatainak volt köszönhető - olvasható a jelentésben. A szervezet szerint az alulfizetett rendőrök, pénzügyőrök, határőrök számára kísértést jelentett e cégek ajánlata.

A korrupcióellenes szövetség kitér az ingatlanügyek panamájára is. A szervezet szerint a földhivatali nyilvántartások megbízhatatlansága és lassúsága több gazdasági bűncselekmény okozója. Sőt a nyilvántartási rendszer hiányossága miatt e területen is elterjedt a kenőpénz használata.

A jelentésben szereplő felmérés szerint 3000 megkérdezett vállalat közel egyharmada nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen alkalmaz éves forgalma 3-4 százalékának mértékéig kenőpénzt üzleti előnyszerzés céljából. A jelentés szerint a korrupció tehát a kereskedelem területén is fellelhető, sőt leszögezi, hogy a nagy összegű kenőpénzek elterjedése részben a nyugati, multinacionális cégeknek köszönhető. A jelentés szerint a korrupció Nyugaton sem ismeretlen, csakhogy a fejlettebb országokban hatásos eszközökkel tudják féken tartani. Ezek Magyarországon ma még hiányoznak.

A TI országjelentésében kiemeli a jogalkotói munka hiányosságait is. Eszerint a törvény-előkészítéseknél hiányzik a mélyreható elemzés, s a jogalkotók nem vizsgálják, hogy a tervezett szabály illeszkedik-e a társadalmi, gazdasági fejlődéshez. Az új jogszabályok nem időtállóak, s hatályba lépésük után senki sem vizsgálja, hogyan boldogul az a valós életben - fogalmazza meg kritikáját a korrupcióellenes szervezet.

A közigazgatás területén az önkormányzatok pénzhiányát jelöli meg a jelentés a korrupció melegágyának. A TI szerint a helyhatóságok alapítványait jelentős összeggel támogatják bizonyos vállalkozók, akik cserébe kisebb-nagyobb szívességet kérnek az önkormányzati vezetőktől.

Az egészségügy átvilágítása során a TI az egyik legnagyobb problémának a hálapénz létét tartja, hiszen ezt a betegek olyan szolgáltatásért csúsztatják az orvosok zsebébe, amelyet a járulékokból, illetve a közfinanszírozásból megfizet a társadalombiztosítás. Az ágazatban zajló korrupció oka, hogy fejletlen az egészségügy informatikai rendszere, ami a hatékony ellenőrzést lehetővé tenné. Visszaélésekre hívja fel a figyelmet a szociális alapon ingyen gyógyszert biztosító közgyógyellátás területén és a kórházi beszerzéseknél is.

(Népszava)

Ajánló:

Hírek, információk, dokumentumok (angolul)