A Tocsik-per valamennyi vádlottja felmentését kérte az utolsó szó jogán

A Tocsik Márta és társai elleni büntetőper tárgyalásának harmadik napján a vádlottak kaptak szót. Az első fokon felmentettek az ítélet helybenhagyását, a három elítélt pedig felmentését kérte. A bíróság április 12-én hirdet ítéletet.

Tocsik Márta
Fotó: Havaria
Tocsik Márta jogásznő közel egyórás beszédben, konkrét példákat említve próbálta ártatlanságát bebizonyítani. Tocsik az ügyésznek arra a vádjára helyezte a hangsúlyt, miszerint ellenszolgáltatás nélkül vette fel a sikerdíjat. A jogásznő szerint az ÁPV Rt. adatbázisa a követelésekkel előálló önkormányzatokról meglehetősen hiányos volt, így neki kellett adatokat gyűjtenie. Az előzetes terveket díjazás nélkül készítette el - tette hozzá.

Tocsik azt állította: csak akkortól kezdve vált anyagilag érdekeltté az ügyben, amikor az önkormányzatok redukált követeléseiről kezdtek el tárgyalni. A jogásznő különböző táblázatokat mutatott a bíróságnak, amelyekkel azt akarta demonstrálni, hogy az akkori bírói joggyakorlatot figyelembe véve - vagyis ha perre került volna a sor, mennyi pénzt kellett volna az önkormányzatok számára kifizetnie az ÁPV Rt.-nek - hány millió forintot sikerült megspórolnia megbízóinak. Tocsik szerint ezekből a nyereségekből ő nem minden esetben részesedett, vagy csak egy kis hányadát kapta meg.

Tocsik az ügyésznek azt az állítását is tagadta, miszerint egyedül döntött minden egyes kérdésben. Azt mondta: neki csak tanácsadó szerepe volt, a szerződéstervezeteket minden egyes esetben megbeszélte az ÁPV Rt. igazgatótanácsával, de még így is 40 esetben felülbírálták döntését.
Tocsik hozzátette: öt alkalommal külön beszámolót tartott az addig elért eredményekről, hol az igazgatótanácsnak, hol a vezetőknek, hol az ÁPV Rt. összevont értekezletén. "Többszintű ellenőrzési fórum működött fölöttem" - mondta Tocsik.

Tocsik korábbi bírói ítéletekre hivatkozva tagadta azt is, hogy olyan pénzekről tárgyalt, amelyek az önkormányzatokat nem illették meg. 1997 szeptemberében például hasonló ügyben az EGIS maximális árfolyamon per útján nyerte meg a szerinte őt megillető részvényeket, ezzel 2,8 milliárd forintot nyert. Az ÁPV Rt. esetében az idő múlásával egyre nagyobb kár érte volna a céget, mivel itt sok önkormányzat követeléséről volt szó.

A szünetben ismerősei nyugtatták Tocsikot
Fotó: Havaria
Tocsik megemlítette azt is, hogy a megbízatása alatt 9000-nél több telefonhívást bonyolított le, vagyis szerinte nem állíthatja azt az ügyészség, hogy nem végzett munkát.

Liszkai Péter, az ÁPV Rt. volt vezető jogásza továbbra is azt állította: meggyőződése, hogy Tocsik Márta megbízása jó döntés volt, és a sikerdíj nagyságát sem tartja túlzónak. Azt azonban tagadta, hogy ő beszélte rá az igazgatótanácsot Tocsik megbízására. "Azt mondtam, az igazgatótanács tagjainak kell döntenie, úgy, ahogy akarnak" - közölte.

Liszkai hozzátette: tudja, hogy ez nem mérvadó, de el akarja mondani, hogy belefáradtak már a sok pereskedésbe, és nem akarják újrakezdeni a pert.

Lascsik Attila felmentését kérte az utolsó szó jogán
Fotó: Havaria
Szokai Imre, az ÁPV Rt. elnöke az utolsó szó jogán csupán annyit mondott: nem érti az ügyészség állításait, mivel Tocsik Márta jelentős megtakarítást eredményezett a cégnek.
Spanyol József igazgatótanácsi tag és Lascsik Attila vezérigazgató csatlakoztak Szokaihoz.

Az első fokú ítéletben elmarasztalt Vitos Zoltán vállalkozó, Boldvai László MSZP-s országgyűlési képviselő és Budai György szabad demokratákkal kapcsolatban álló üzletember csak annyit mondott: ártatlanok, ezért kérik felmentésüket.

A bíróság egy hét múlva, április 12-én hirdeti ki ítéletét.

Kapcsándi Dóra

Korábban:

(2000. március 29.)