Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek javasolják az április 11-12-re meghirdetett agrárdemonstráció felfüggesztését. Több gazdaszervezet vezetője szerint a jó pozícióban lévő szövetkezetek akartak sztrájolni.

Görcsök Ferenc, a borsodi gazdakörök alelnöke vasárnap Olaszliszkán közölte: kérik, hogy az országos megmozdulásra szánt pénzt és energiát inkább az árvíz során bajba jutott gazdatársaik és az agrárium közvetlen megsegítésére fordítsák. Az árvízzel veszélyeztetett Bodrog-parti településen Görcsök Ferenc, az 1997-es országos gazdatüntetés megyei szervezője elmondta: három évvel ezelőtt igenis volt tétje és eredménye annak, hogy az utakra vonultak, a jövő héten azonban nem lesz. "Nem is a gazdák, hanem a volt termelőszövetkezetekből különböző manipulációkkal átalakult gazdasági társaságok akarnak demonstrálni a jövő héten"-mondta az alelnök. Szerinte a szegényebbeknek, nem pedig a jómódú nagyoknak lenne joga tüntetésre, mivel a kisebb területeken gazdálkodók 1 hektárra csupán 8.180 forint állami támogatást kapnak, míg a 300 hektárnál nagyobb területet megművelők hektáronként 19.810 forintot.

Dobos Ferenc, az Észak-magyarországi Gazdaságfejlesztő Kht. elnöke kijelentette: a gazdák nagy többsége nem kívánja a jövő heti
demonstrációt. "Érthetetlen, hogy éppen a jó pozícióban lévő legnagyobb szövetkezetek és gazdaságok akarnak tüntetni, felhergelni a valóban nehéz helyzetben lévő kis- és középvállalkozásokat"-mondta. Dobos bejelentette, hogy a kht. több tagtársasága hétfőtől segítséget
nyújt a Bodrog mentén védekező településeknek.

Berta László, a megyei földművelésügyi hivatal vezetője közölte: nem igaz, hogy a szakminisztérium nem teljesítette az agrárbéke-megállapodás pontjait, ugyanis azok 90 százaléka megvalósult. Berta szerint néhány pont módosult, de azért, mert a költségvetéstől az FVM nem kapta meg az alapos számítások után kért összeget az idei évre. A különböző kedvezményes hitelekhez is időben hozzá fognak jutni a rászoruló gazdák - tette hozzá.

(MTI)