Az árvíz még három hétig érezteti hatását

A szakemberek hosszan tartó, legalább három hetes védekezésre számítanak az árvíz sújtotta területeken a Tisza és mellékfolyói mentén. Jelenleg a Tisza tiszaberceli részén, illetve a Lónyay-főcsatornán emelkedik a vízszint, máshol lassú apadás kezdődött.

Hajós Béla, a közlekedési, hírközlési és vízügyi tárca helyettes államtitkára vasárnap elmondta: a lehető legrosszabb állapot feltételezésével készült el az a forgatókönyv, amelynek alapján meghatározták a védekezés során elvégzendő munkát, illetve a szükséges eszközök és anyagok mennyiségét, amelyek biztosítása folyamatban van. Tájékoztatott arról, hogy az előrejelzések szerint a Bodrognak és a Tiszának a Tokaj és Csongrád közötti szakaszán az eddig mért legmagasabbat meghaladó vízszintek kialakulása várható az április 12-ét követő egy héten belül, de Csongrád és az országhatár között is meg fogja közelíteni az eddigi maximumot a vízszint. Április 21-24-e körül várhatóan 10 méter körül tetőzik a Tisza Szolnok térségében. Elmondta, hogy jelenleg is folyik a töltések magasítása, amelyet a számítások szerint 260-270 kilométernyi szakaszon kell elvégezni. Romlott a belvízvédelmi helyzet is, a 91 védelmi szakaszból 80-on van érvényben védelmi készültség.

Katona Kálmán közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter vasárnap elmondta: az árvíz elleni védekezésben várhatóan mintegy 16 ezer ember vesz majd részt, és míg az elmúlt évben több mint
egymillió homokzsákot használtak fel, az idén másfél milliónál is többre lesz szükség. A Fehér-Körös romániai jobb oldali szakaszán történt mintegy 200 méteres gátszakadás kapcsán Katona Kálmán közölte: a szomszédos ország segítséget kért az elzárásához, jelenleg egy magyar mérnök-szakértő a helyszínen vizsgálódik. A védekezés költségeivel kapcsolatban azt mondta, hogy pénzügyi fennakadás nem lesz.

A két legkritikusabb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyószakaszon, a Tisza tiszaberceli részén, illetve a Lónyay-főcsatornán tovább tart az áradás. Tiszabercelnél a legutóbbi, délelőtti vízmérce-leolvasáshoz képest 3 centiméterrel nőtt a vízszínt. A folyó vízszintje 840 centiméter, ez 38 centiméterrel marad el az 1888. március 31-én mért legnagyobb vízállástól. A Lónyay-főcsatornán ugyancsak 3 centiméteres áradást észleltek, ott a víz, 853 centiméteres magasságával, Kótajnál 7 centiméterre közelítette meg az eddigi maximumot.

A Tisza felső szakaszán Tiszabecstől, Vásárosnaményig folytatódik az apadás. A Szamoson és a Krasznán szintén csökken a vízszint. A Túr is apad, a kis folyón így már harmadfokúról másodfokúra mérsékelhették az árvízvédelmi készültséget.

Ipolytarnócon befejeződtek az árvíz elleni védekezési munkálatok, az Ipoly folyamatosan apad. Bodrovics Árpád őrnagy, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság salgótarjáni polgári védelmi kirendeltség-vezetője elmondta: a megépített védrendszert nem bontják le, mivel a jövő heti időjárás-előrejelzések alapján tartani lehet újabb esőzésektől. A polgári védelmi kirendeltség-vezető szerint a legnagyobb gondot a visszamaradt víz okozza, hiszen többhektárnyi területen áll
a talajvíz 20-30-40 centiméter magasságban a megművelésre váró földeken, és fertőzésveszély is felütheti a fejét.

Továbbra is nagy erőkkel folyik a védekezés Tiszadobnál, ahol a nyári gát 6 kilométer hosszú szakaszán vasárnap mintegy 120 dolgoznak a gát
megerősítésén. A töltésnél az éjjeli órákban újra kitöréssel fenyegetett az ár megjelenésekor kialakult egyik nagyméretű buzgár, amelyet a gáton
lévő véderőknek több ezer homokzsák beépítésével sikerült megfékezniük. A nap folyamán a nők is kimentek a veszélyeztetett gátszakaszra,
ahol fokozatosan megtisztítják a gát oldalát, hogy észrevehetővé váljanak a csurgások, s az esetleg újból feltörő buzgárok. A nyári gát megvédésének tétje a település biztonsága.

"Meg tudjuk és meg is fogjuk védeni Szolnokot minden idők legnagyobb tiszai árhulláma ellen" - jelentette ki Nagy István, a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője vasárnap. Elmondta: most a töltések magasítása a legfontosabb feladat, ezért minden munkáskézre szükség van. A fizikai állományt a honvédségi erőkkel fogják kiegészíteni, a szolnoki laktanyákban már készenlétben vannak a katonák.

Egy családnak vasárnap el kellett hagynia lakóházát Rakamazon, mert a szakemberek szerint a régi építésű, szigetelés nélküli ház lakhatatlanná vált.

(MTI)