Az Egészségügyi Minisztérium nem ért eggyet Kökény Mihály szombaton tett felvetésével, mely szerint Gógl Árpád egészségügyi miniszter felelőssége is felvethető a székesfehérvári kórházban kialakult helyzettel kapcsolatban.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint ha a miniszter beavatkozna az egészségügyi ellátó intézmények önálló, egyéni hatáskörbe tartozó feladataiba, zavart keltene és súlyosan csorbítaná azok autonómiáját. A minisztérium Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának MSZP-s elnöke szombaton kijelentettésére válaszolt. Kökény akkor azt mondta: a Fejér Megyei Szent György Kórház átszervezésével kapcsolatos helyzet kialakulásáért Gógl Árpád miniszter felelőssége is felvethető.

A szaktárca közleménye szerint a tárca vezetője március 8-án felajánlotta, hogy az eset hátterének kivizsgálására Székesfehérvárra küldi a minisztérium egészségpolitikai főosztályvezetőjét, a kórházi menedzsment azonban nem akart élni a lehetőséggel. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat - mint az egészségügyi miniszter által irányított szervezet - a betegek és a betegbiztonság érdekében, a szakmai feltételek betartásáért felelős, és ha kell fel is lép ezen érdekek képviseletében. A szakmaiságra az önszerveződő legitim köztestületek, mint például a Magyar Orvos Kamara ügyelnek.

(MTI)