Lassú apadás kezdődött a Tiszán

Vasárnapra virradó éjjel minden idők harmadik legnagyobb vízállásával tetőzött a Tisza Vásárosnaménynál, a folyó vízszintjének emelkedése végül 882 centiméteren állt meg, azóta lassan apad. Igen lassan, de a Bodrogon szintén megkezdődött az apadás vasárnap reggel, azt azonban nem tudni, hogy mennyire lesz ez tartós. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében eddig 99 embert költöztettek ki az árvíz által veszélyeztetetté vált otthonukból.

Az árvíz sújtotta, illetve a veszélyeztetett területeken csaknem 7.500-an vesznek részt az összesen 2.676 kilométernyi szakaszon folyó védekezésben a Tisza és mellékfolyói mentén. A kormány hétfőn, vagy kedden dönt arról, hogy az árvízi védekezési munkálatok és a kárelhárítás költségeinek fedezetét miként teremti elő a költségvetésből. Katona Kálmán közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter szombaton jelezte: a védekezési munkálatok előre becsült igénye 10,5 milliárd forint.

A Pénzügyminisztérium illetékese szerint valószínű, hogy a szükséges pénzeszközök forrásaként a kormány nem a költségvetési tartalékot jelöli majd meg. Elképzelhető, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a fejezetek kiadási előirányzatainak csökkentésével biztosítja majd a kabinet az árvíz elleni védekezés, illetve az azt követő kárelhárítás anyagi fedezetét.

Vasárnapra virradó éjjel minden idők harmadik legnagyobb vízállásával tetőzött a Tisza Vásárosnaménynál. A folyó vízszintjének emelkedése végül 882 centiméteren állt meg, s jelenleg óránként fél centiméteres apadást mérnek. Szamos Ferenc, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense elmondta: a Tisza hazai és külföldi vízgyűjtő területéről újabb utánpótlást nem kapott a folyón vonuló árhullám, viszont Vásárosnaménytól lefelé a torkolló Szamos, Kraszna és Túr vízhozama továbbra is jelentősen növeli a vízszintet. Szamos Ferenc elmondta azt is, hogy a kormány által szombat este bevezetett veszélyhelyzetre tekintettel a folyó mentén megerősítették a figyelőszolgálatot is, a gátőr-járásokba 8-10 segédőrt vezényeltek ki. A sajtóreferens a Lónyay-főcsatorna helyzetéről úgy tájékoztatott, hogy ott továbbra is kritikus a helyzet, hiszen folytatódik az áradás és a vízszint 18 centiméterre megközelítette az eddig mért legnagyobb vízállás magasságát.

A Túr lassan apad és a Szamos teljes Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán is megkezdődött a vízszint folyamatos csökkenése. A szombaton 18 órás időszakkal tetőző Krasznán az ágerdőmajori határszelvényben szintén megindult a 610 centiméter magas vízállás apadása, kétóránként 1 centiméteres mérséklődést mérnek jelenleg.

Megkezdődött a lassú apadás a Bodrogon is egy víztározó megnyitásának köszönhetően. Tovább árad viszont a Tisza Észak-Magyarországon. Tokajnál két óra alatt 1 centimétert nőtt a vízszint, amely így 881 centiméter. Kedvező hír, hogy a Tisza kisebb mellékfolyói, a Sajó, illetve a Hernád folyamatos apad, miként a Tarna is.
A gátakon az éjszaka mintegy ezerkétszázan védekeztek, köztük több mint háromszáz honvéd, csaknem negyven határőr. Hajnalra három, speciális honvédségi jármű érkezett a térségbe, az esetleges újabb evakuálások segítésére.

A kormány által szombat este elrendelt árvízvédelmi vészhelyzet alapján teljes alkalmazási készenlétet rendelt el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye érintett településein a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság. Az érintett 56 szabolcsi település 120 ezer lakója közül 65 ezret fenyeget a kitelepítés veszélye. Istenes Sándor ezredes, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője elmondta: baj esetén 25 település 20 ezer lakóját helyben, 31 község 45 ezer polgárát pedig más településeken helyeznénk el, de bíznak benne, hogy nem kell ilyen intézkedést hozni.

Vasárnapra virradó éjjel válságos helyzetet sikerült elhárítaniuk a véderőknek a tiszadobi nyári gátnál, amely 275 lakást véd az elöntéstől. Szabó Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község polgármestere közölte: a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság dolgozói folytatják Tiszadob négy pontján a nyúlgát építését a veszélyeztetett településrészek megvédése érdekében. A munkával előre láthatólag vasárnap délután végeznek. Szabó Péter a Tisza vízállásának Tiszadob-környéki alakulásáról úgy tájékoztatott, hogy az áradás folytatódik, 15 centiméterre közelítette meg a vízszint az 1999 márciusában mért 750 centiméteres rekordmagasságot.

Észak-Magyarországon még mindig árad a Tisza. Tokajnál a vízmérce délelőtt 10 órakor 882 centimétert mutatott, egy centivel többet, mint reggel hat órakor. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csaknem kétezren dolgoznak a még mindig áradó Tisza, és a már lassan apadó Bodrog gátjain. Az áradó észak-magyarországi folyók miatt tíz úton vannak járhatatlan szakaszok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Nem lehet közlekedni a sajókazai úton, az Ároktőtől a Tiszáig vezető úton, Muhi és Köröm, Sajóörös és Kesznyéten, Sajólád és Bőcs, Hernádszentandrás és Pere, Sárospatak és Bodrogkeresztúr, valamint Szegilong és Olaszliszka között. A főközlekedési utak közül használhatatlan a 37-es út a károlyfalvai elágazástól Sátoraljaújhelyig, valamint a 38-as számú út Tokaj belterületén.

Az elmúlt 24 órában 31 centimétert emelkedett a Tisza vízszintje Szolnoknál. A magas vízállásokra tekintettel nem csak a Tisza középső szakaszán, hanem a Zagyván és a Hármas-Körösön is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Hármas-Körösön a Tiszához hasonlóan folyamatos intenzív áradás figyelhető meg. A folyó szarvasi szelvényében április 12-13. körül várható a tetőzés 890 centiméteres értékkel. A Zagyván tovább folytatódott az apadás, vasárnap reggel 6 órakor 543 centiméter volt a vízállás. A folyó és a borsóhalmi, valamint a jásztelki szükségtározó vízszintje a vasárnap hajnali órákban egyenlítődött ki.

Az árvíz sújtotta, illetve a veszélyeztetett területeken összesen 2.676 kilométernyi szakaszon folyik védekezés a Tisza és mellékfolyói mentén.
Jelenleg rendkívüli védelmi fokozat van érvényben a Tisza védvonalain Vásárosnamény és Csongrád között, a Szamos, a Kraszna, a Lónyay főcsatorna, és a Sajó torkolati szakaszán, a Bodrog mentén, a
Hortobágy-Berettyó védvonalain, valamint a Fekete-, Fehér- és Kettős-Körösön, összesen 1.342 kilométernyi szakaszon. Harmadfokú a készültség a Túron, a Lónyay főcsatorna felső szakaszán, a Krasznán, a Tarna torkolati szakaszán, a Sebes-Körösön, a Berettyón, a Zagyva alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körös mentén, összesen 666 kilométer hosszúságban. Másodfokú készültséget tartanak az Ipoly alsó szakaszán, a Tiszán Vásárosnamény fölött, a Szamoson, a Sajó, a Hernád és a Takta mentén, valamint a Tisza Csongrád alatti szakaszán és a Maros védvonalain, összesen 668 kilométernyi szakaszon.

(MTI)

Korábban:

(2000. április 8.)