Nő a Tisza és a Lónyay-főcsatorna vízszintje

Tovább nő a Tisza vízszintje Tiszabercelnél és a Lónyay-főcsatorna vízmagassága Kótajnál, így a hétfőre virradó éjszaka fokozott figyelmet követel a véderőktől a gátak mentén. A többi szabolcsi folyó, a Szamos, a Kraszna és a Túr vasárnap tovább apadt.

A Tisza vízszintje Tiszabercelnél már csak 25 centiméterre van a 112 évvel ezelőtt, 1888-ban mért 878 centiméteres rekordmagasságtól. A Lónyay-főcsatorna szintje Kótajnál vasárnap este további 3 centiméterrel nőtt, és 4 centiméterrel meghaladja az ugyancsak 1888-as korábbi csúcsot, a 860 centimétert.

Minden eshetőségre készülve katonai szállító helikopterek Nyíregyházára telepítését kezdeményezi a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság. Helmeczy Lászl, a térségi védelmi bizottság vezetője elmondta: a véderők szinte emberfeletti munkát végeznek a gátaknál. Hozzátette: a töltések sok helyen szivárognak, s a gátak közelében annyira átitatódott vízzel a föld, hogy olyan a járás rajta, mint ha vastag süppedő szőnyegen lépkedne az ember. Veszélyezteti az ár a Tiszabercel-Balsa közötti közutat, annak lezárása is szóba kerül a szabolcsi védelmi bizottság hétfői nyíregyházi ülésén.

Tiszadobon azt valószínűsítik, hogy számolni kell a töltések és a gátak átázásával. Vasárnap este újabb tízezer zsákot szállítottak a veszélyeztetett szakaszokhoz, munkába állították az áramfejlesztő
aggregátorokat és fokozott figyelőszolgálatot rendeltek el a Tisza hat kilométeres tiszadobi szakaszán. A gátakra fáklyákat is kiszállították és újabb gépi eszközök érkeztek a veszélyeztetett részekhez, ahol keményen küzdenek az egyre emelkedő Tisza árhullámával.

(MTI)