Ötödik alkalommal kerül sor az Internet.galaxis rendezvénysorozatra, amely az évek során a legnagyobb tömeget vonzó ilyen típusú eseménnyé nőtte ki magát. Akik április 20. és 25. között ellátogatnak a Néprajzi Múzeumba, vagy a saját gépükről kapcsolódnak rá a galaxis honlapjára, szinte teljes körű képet kapnak a hálóvilág mai állapotáról - ígérik a szervezők.

Ma a legnagyobb multicégek a hálózatok kiépítésével, a kábelfektetéssel vannak elfoglalva, és erőt gyűjtenek a jövő évi nagy versenyhez, amikor a távközlési koncessziós monopólium lejártával eldördül a képzeletbeli startpisztoly. Ekkortól kerülnek majd igazán előtérbe a tartalmi kérdések, várhatóan innentől kezdve lesz majd egyre több pénz az internetes reklámozásban is. Erre a helyzetre készülve, idén a tartalmi kérdéseket állítottuk a középpontba - mondja Erdély Dániel, az Internet.galaxis rendezvény megálmodója és főszervezője. Remélik, az egy hét alatt mindenki számára ki fog derülni, hogy már ma is bőven van mit megmutatni - mondja.

Egyre több szakma ismeri fel az internet jelentőségét, ezért is biztosítottak például külön blokkot, Egészség a Neten címmel az orvosoknak, akik ismertetik a fejlett országokban alkalmazott módszereket, de a már működő és sikeres hazai website-okat is.

Bemutatkoznak az Internet.galaxison a leglátogatottabb hazai portálok, internetes újságok is. A kiállításon önálló standdal lesz jelen a Magyar Hírlap, amely nemrégiben újította meg internetes honlapját. - programblokkhoz kapcsolódva tartják meg a virtuális közösségek offline találkozóját, amelyen a legnagyobb chatfórumok résztvevői - akik többnyire csak álneveken ismerik egymást a virtuális valóságban - a valódi világban is kezet rázhatnak egymással.

Több előadás lesz az internetes kereskedelemre alapozó kisvállalkozásokról, sőt az Internet.galaxis rendezvénysorozat szakértői segítségével kiválasztanak három életképes üzleti tervet, és vállalják, hogy végigkísérik a vállalkozások fejlődését az elindulástól legalább egy éven keresztül.

Bőven esik szó a rendezvényen a legújabb technikákról, így a mobilkommunikációs eszközöket támogató WAP alapú alkalmazásokról, a hackerek világáról, a szerzői jogvédelemről, a reklám és az internet kapcsolatáról.

Az Internet.galaxis külön teret biztosít a Gutenberg-galaxisnak. Itt azok a könyvek, zeneművek, egyéb művészeti kiadványok kapnak helyet, amelyek analóg/reális és digitális/virtuális formában egyaránt elérhetőek az érdeklődők számára.

Szenzációnak ígérkezik az első hazai nyilvános domainnév-árverés. A pletykák és suttogások után most a nyilvánosság előtt derülhet ki, hogy valójában mennyit is ér egy jól megválasztott internetes cím.

Április 21-én késő este egy virtuális játék résztvevői a Magyar Rádió Petőfi adóján elhangzó utasítások alapján az interneten elrejtett pontokat kereshetnek.

Az E-war nevű blokkban arról tudhatunk meg sok-sok kulisszatitkot, hogyan szerveződött a seattle-i WTO-konferenciát megbénító tüntetéssorozat, mi történt a NATO publikus szerverével a koszovói krízis idején, illetve hogyan működnek az interneten szerveződő tiltakozó akciók.

Az egyik idei kuriózum az alarm.site bemutatkozása. Ez egy olyan rendszer, aminek segítségével krízishelyzetbe került magánszemélyek rövid időn belül pénzügyi segítséghez juthatnak az internetező közönség és természetesen a szponzorok révén.

A húsvéti szünetben gyermekprogramként is kalkulálhatnak a szülők azzal a hatvan ingyenesen elérhető géppel, amely egy héten át áll az érdeklődők rendelkezésére.

A rendezvény reklámkampányának részeként egy kattintással minden játékos nyereményt kap, aki ellátogat a http://pixel.option.hu című honlapra.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: