Tizenháromszoros életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte szerdán egy genovai bíróság Donato Bilancia olasz sorozatgyilkost, aki tizenhét ember életét oltotta ki.

A gyilkosságokat 1997 októbere és 1998 áprilisa között követte el, fél éven keresztül rettegésben tartva Liguria tartomány lakosságát. A sorozatgyilkos elfogását elsősorban az nehezítette, hogy nem volt könnyű logikai összefüggést találni az egyes bűntettei között: prostituáltak, szerencsejátékosok, éjjeliőrök vagy benzinkutasok éppúgy áldozatául estek, mint a vonaton magányosan utazó nők.

Donato Bilanciát végül 1998 május 6-án fogta el a rendőrség. Lebukásához a tett színhelyén hagyott cigarettacsikkek vezettek, valamint egy megmenekült transzvesztita vallomásai. Miután a 47 éves sorozatgyilkos rendőrkézre került, bevallotta cselekedeteit. Vallomásából kiderült: egyik esetben a szerencsejátékon történt veszteség miatt, máskor bosszúból gyilkolt, de volt, akit azért küldött a másvilágra, mert egyszerűen ki akarta rabolni.

Rémtettei egy részét szexuális indíttatásból követte el, mivel érzelmei - mint vallotta - gyermekkora óta nem voltak rendben. A kilenc utcanőt és a nyolc férfit (köztük két éjjeliőrt és egy benzinkutast) ugyanazzal a pisztollyal ölte meg.

A vonatokon az illemhelyen oltotta ki a nők életét. Ezek a gyilkosságok olyan pánikot okoztak Liguriában, hogy az olasz államvasutak komoly védelmi intézkedéseket kényszerült bevezetni.

Az indítékok és módszerek e kuszasága sem volt azonban elegendő ahhoz, hogy Umberto Garaventa védőügyvéd beszámíthatatlanság címén felmentesse védencét. Az esküdtek elfogadták az ügyész indokait, amelyek alapján tizenháromszoros életfogytiglani börtönbüntetést szabtak ki a liguriai szörnyként emlegetett férfira.

Maga a genovai per is roppant furcsán zajlott. Bilancia kezdettől fogva nem volt hajlandó jelen lenni a tárgyalásokon, ahol rekedt és fojtott hangú vallomásait csak magnószalagról lehetett hallani. Több mint száz tanút vonultattak fel a perben.

(MTI)