Noha a Felső-Tiszán az utóbbi 24 órában némi apadást tapasztaltak, az árhullám az előre jelzett, rekord vízállási szinteket meghaladó mértékben halad az ország déli része felé. Továbbra is Tokaj és Szolnok térségében a legkritikusabb a helyzet.

A védekezés napi költsége a múlt heti 100 millió forintról szerdára 380 millió forintra növekedett. A gátakat jelenleg 13 ezren védik.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy eddig 259 személyt kellett kitelepíteni, és csaknem 4500 fő van közvetett vagy közvetlen veszélyben. Az árvíz jelenleg 260 települést érint.

Továbbra is Tokaj és Szolnok térségében a legkritikusabb a helyzet, jóllehet Tokajnál a Tisza kedd óta 929 centiméterről 927 centiméterre apadt. Szolnoknál április 21-ére várják a tetőzést, a víz szintje akár a 10,2 métert is elérheti.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) legfrissebb jelentéséből kiderül: a Felső-Tiszán levonuló árhullám kedd reggel Tiszabercelnél 882 centiméterrel, szerda reggel Tokajnál 928 centiméterrel tetőzött. Tokaj alatt a Tisza teljes magyarországi szakaszán folytatódik az áradás. A Tisza vízállása jelenleg Tiszabercel és Tiszadorogma között haladja meg a valaha mért legmagasabb értéket.

A Túr, a Szamos és a Kraszna végig apad. A Lónyai-főcsatornán a vízállás hosszabb ideig stagnált. Kótajnál 899 centiméterrel tetőzött kedden este, szerdán délig azonban 6 centiméter apadást mértek.
A Bodrog felső szakaszán továbbra is nagyon lassú az apadás. Felsőbereckinél a 783 centiméteres vízállással bekövetkezett tetőzés után szerda délig 36 centimétert apadt a folyó. Sárospatakon a keddi tetőzést követően szerdán délig 5 centiméteres apadást regisztráltak.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a Tisza Tokaj és a déli országhatár közötti szakaszán az eddig mért legmagasabb vízállásokat meghaladó vízszintek kialakulása várható a következő hetekben.
Az OVF jelentéséből kitűnik az is, hogy 1342 kilométer hosszon rendkívüli védelmi fokozat van érvényben. Harmadfokú a készültség 621 kilométeren, másodfokú készültséget tartanak 247 kilométer hosszon, míg első fokú a készültség 40 kilométeren.

(MTI)

Korábban: