Tetőzés közelébe került a Tisza Tokajnál: a vízmérce kedd este óta változatlanul 928 centimétert mutat. Ez 36 centiméterrel meghaladja a korábban valaha is mért legmagasabb vízállást. Tokaj alatt tovább árad a folyó. Tiszapalkonyánál reggel 5 órakor 801, Tiszafürednél 832 centiméter volt, s óránként egy centiméterrel növekszik a vízszint.

Az átázott gátak egyelőre bírják a víz óriási nyomását, de talpszivárgások, csurgások egyre több helyen jelentkeznek. Folytatódik a Bodrog apadása. A magyar-szlovák határ közelében, Felsőbereckinél szerdán hajnalban 752 centimétert mutatott a vízmérce. Ez már 31 centiméterrel kevesebb az április 8-i szintnél, amikor az ár tetőzött.

Igen lassan, de apad a Bodrog Sárospataknál is. Óránként mintegy fél centiméterrel csökken a hajnalban mért 735 centiméteres vízszint. Továbbra is rendkívüli készültség van érvényben a Bodrog teljes magyarországi szakaszán, továbbá a Tiszán a Sarud-Négyes-Tiszakeszi-Sajószöged, az Inérhát-Tokaj és a Zalkod-Tiszacsermely szakaszon. E térségben az elmúlt 24 órában 2200 ember dolgozott: vízügyesek, katonák, határőrök, közmunkások és a veszélyeztetett települések lakói.

(MTI)

Korábban:

(2000. április 11.)