Az ÁNTSZ Csongrád Megyei Intézete törvénysértőnek minősítette a szegedi egészségügyi ellátás átszervezésének előkészítését.

A tisztiorvosi szolgálat szerint a törvény értelmében az egészségügyi intézmények szervezetével és feladatával kapcsolatos módosító elképzeléseket véleményeztetni kell az ÁNTSZ-szel. Ez nem történt meg, a szegedi önkormányzat egészségügyi bizottsága a járó- és fekvőbeteg ellátás működtetésének vállalkozásba adásáról a tisztiorvosi szolgálat véleményének kikérése nélkül döntött - közli a megyei szervezet.

Álláspontja szerint az önkormányzat azzal is törvényt sértett, hogy az ÁNTSZ képviselőjét nem hívták meg a privatizációra vonatkozó előterjesztést tárgyaló, s arról határozó képviselőtestületi ülésre. A tisztiorvosi törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy az egészségügyi vonatkozású kérdéseket tárgyaló önkormányzati testületi ülésekre meg kell hívni az ÁNTSZ képviselőjét. A megyei tisztiorvosi szolgálat törvényességi kifogással a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatalhoz fordult.

Mint az [*****] beszámolt róla, a szegedi közgyűlés a minap határozott arról, hogy a járó- és fekvőbeteg ellátás működtetését privatizálja. Nem pályázatot írnak ki, hanem ajánlattételi felhívást tesznek közzé, s a beérkezett ajánlatokat széles körű bizottság bírálja majd el. A bizottságba szakmai szervezetek képviselőit is meghívják.

Az elképzelés ellen tiltakozott az MSZP önkormányzati frakciója. Erről sajtótájékoztatót is tartottak, amelyen kifogásolták, hogy a döntés előtt az önkormányzat nem egyeztetett az érintettekkel.

A Magyar Orvosi Kamara a törvényi kötelezettségre hivatkozva javasolta az önkormányzatnak a mielőbbi egyeztetést.

(MTI)

Korábban:

(2000. április 8.)