Közeledtek az álláspontok a haderőreformról tartott szerdai hatpárti egyeztetésen. Az MSZP és az SZDSZ több javaslatát is beépítik a Magyar Honvédség szervezeti átalakításával kapcsolatos országgyűlési határozatba.

''Az MSZP tizenegy javaslatából hetet, az SZDSZ öt javaslatából pedig hármat építenek be a határozatba'' - közölte a zárt ülést követő sajtótájékoztatón a tárgyalásokat vezető Homoki János, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára.

A szocialisták javaslatai a haderő képességeit, felépítését, a kiképzés és felkészítés célját, a létszámot, a haditechnikai fejlesztés főbb irányait, a humánkoncepció kidolgozásával kapcsolatos kérdéseket, valamint a hadkötelezettséggel kapcsolatos szándékot érintik. A szocialisták hadkötelezettséggel kapcsolatos indítványa szerint az országgyűlési határozatban szerepelnie kell, hogy az elkövetkező időszakban megkezdődnek az önkéntes-hivatásos haderőre való átállás előkészületei.

Az MSZP többi - a mozgósítással, a harckészültséggel, a hadkiegészítéssel, a vezetési rendszerrel kapcsolatos - indítványát alacsonyabb szintű jogszabályokban kívánják érvényesíteni.

''Az SZDSZ javaslatai közül elfogadhatónak tartjuk a hadrenddel és a létszámmal, illetve haderő jellegével kapcsolatosakat'' - mondta az államtitkár. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem tudták elfogadni azt a javaslatot, amely az önkéntes és a hivatásos kifejezésnek a határozat szövegében való feltüntetését kezdeményezi.

Homoki János jelezte: a szabad demokratáknak a Honvédelmi Minisztérium és a honvéd vezérkar integrációval összefüggő felvetésével később kíván foglalkozni a szaktárca.

A pártoknak péntekig kell eljuttatniuk a minisztériumba normaszöveg formájában javaslataikat, így a jövő kedden sorra kerülő egyeztetésen már egészében tárgyalhatják az országgyűlési határozat tervezetét.

(MTI)

Korábban:

(2000.04.07.)