Huszonnégy lovat árvereztek el kedden a határőrségi tulajdonban lévő Kiskunhalasi Lovasiskolában. A lovasiskolát gazdasági okok miatt zárták be, a szolgálatból és a versenyzésből kivont lovakat pedig így értékesítették.

Kedden huszonnégy ló került kalapács alá, az eladási listán szerepelt a világhírű Szegedi-féle pusztatízes fogatból is kilenc ló. Az árverés nagy kérdése volt, hogy vajon együtt vagy külön-külön veszik-e meg a Szegedi Gábor hajtotta lovakat.

Szegedi Gábor volt az első, aki a Koch-féle pusztaötös fogatot továbbfejlesztve egyszerre tíz lovat fogott be és hajtott, a hátsó két lovon állva. Ezzel a teljesítményével a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

A most elkelt kilenc híres ló: Jóság, Dezső, Brúnó, Bonifác, Bence, Álom, Aréna, Zorka és Brazil végül Lázár Zoltán fogathajtó világbajnok tulajdonába került 1.370.000 forintért. Lázár Zoltán kifejezte szándékát, hogy a produkciót Szegedi Gáborral akarja tovább éltetni. Ezért mindenképpen szeretné megvenni a tizedik lovat is, amelyet további harminc társával együtt május harmadikán árvereznek el Kiskunhalason.

A keddi kiskunhalasi lóárverésen valamennyi ló gazdára talált, a legértékesebbnek Hóvirág bizonyult, érte 530.000 forintot adtak. Az árverésen elkelt lovakért összesen 5.204.000 forintot fizettek; az összeg a kincstárat gyarapítja.

(MTI)