A parlamenti pártok egyetértésre jutottak az Országgyűlés elnökénél tartott egyeztetésükön a közjogi méltóságok tiszteletdíjával és juttatásaival kapcsolatos törvénytervezet szövegét illetően. E szerint a hivatalából távozó köztársasági elnököt az aktív államfő mindenkori fizetésével azonos tiszteletdíj illetné meg.

A tájékoztatás szerint egyetlen kérdés maradt nyitva, mégpedig, hogy hatpárti kezdeményezésként vagy a kormány javaslataként kerüljön-e az előterjesztés az Országgyűlés elé.

Az MTI információja szerint - a kormány eredeti elképzelésével összhangban – a hivatalából távozó köztársasági elnököt az aktív államfő mindenkori fizetésével azonos tiszteletdíj illetné meg. A távozó államfőt lakáshasználat, térítésmentes egészségügyi ellátás, a korkedvezményes öregségi nyugdíj lehetősége, kétéves gépkocsihasználat, valamint két évig kétfőnyi titkárság igénybevétele illetné meg.

A távozó miniszterelnök esetében szűkebb körűek lennének a juttatások, de a gépkocsihasználat és a titkárság a volt kormányfőt is megilletné.

Egységesülne a közjogi méltóságok fizetése is: a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke azonos összeget kapnának kézhez havonta. A Legfelsőbb Bíróság elnökének tiszteletdíja jelenleg százezer forinttal magasabb, mint a másik négy közjogi méltóságé, ezért az utóbbiak jövedelmét felemelnék.

(MTI)