Több mint egymilliárd forint sikerdíjat kér az önkormányzatoktól saját érdekképviseleti szervezetük, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. A gázszolgáltató cégek privatizációja után ugyanis csaknem 60 milliárd forint jár a településeknek. A szövetség azt ígérte, hogy segít megszerezni a pénzt, cserébe két százalékot kér. Egymilliárd forintot.

A tét legalább 48 milliárd forint. Ennyi pénz jár az önkormányzatoknak, cserébe gázközmű-vagyonukért. A gázvezetékek, telephelyek, irodaházak ugyanis az önkormányzatok tulajdonai. De amikor a gázszolgáltatókat privatizálták, ez a vagyon magánkézbe került. Az önkormányzatokat pedig azóta sem fizette ki az állam.

Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy ez jogellenes, az önkormányzatoknak meg kell kapniuk a gázközművek ellenértékét. Azt, hogy pontosan mennyit, nemzetközi könyvvizsgálócégek mérték fel. Az eredmény 48 vagy 60 milliárd forint, attól függően, hogy egy jogértelmezési vitában hogyan dönt majd az igazságügyi minisztérium.

Több mint 800 település érdekeit a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a TÖOSZ képviseli a vitában. Ezért cserébe a majdani bevétel 2-2 és fél százalékát kéri. Ez a sikerdíj legalább 1 milliárd forint. Sok kistelepülés azért bízta meg a TÖOSZ-t, mert szerintük közös fellépéssel jobb az esélyük, hogy megkapják a nekik járó pénzt. Mások viszont úgy gondolják: nem tisztességes, hogy az érdekvédelmi szövetség sikerdíjat kér.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere szerint:
"Azért nem tartom korrektnek, mert érdekképviseleti tevékenységért kér díjazást. Azt gondolom, hogy ez nem jó."

A TÖOSZ ráadásul úgy kötött szerződést az önkormányzatokkal, hogy a sikerdíj akkor is megilleti, ha peren kívül egyeznek meg az állammal. A szövetség főtitkára azzal érvel, hogy ez nem hagyományos érdekképviselet, és a szövetség megdolgozott a sikerdíjért. Zongor Gábor, a TÖOSZ-főtitkár elmondta:
"A sikerdíj valóban a TÖOSZ-t illeti. A TÖOSZ ebből kifizeti majdan az ügyvédeket, hogy mennyit, az üzleti titok."

A TÖOSZ egyetlen ügyvédi irodát, azaz három ügyvédet bízott meg a 833 önkormányzat képviseletével. Ez pedig az az Ezres ügyvédi iroda, amely a belterületi földek ügyében az ÁPV Rt.-t képviselő Tocsik Mártával egyezkedett az önkormányzatok jussáról.

(RTL KLUB)