A Magyar Honvédségnek 185-200 milliárdra forintra lenne szüksége ahhoz, hogy az elmúlt tíz évben elhalasztott beruházásait pótolja. A hadsereg logisztikai csoportfőnöke szerint a laktanyák felújítására százmilliárd forintot kellene fordítani. A haditechnikának csupán a javítása ötvenmilliárdba kerülne, a meglévő eszközök mintegy fele ugyanis nem hadra fogható.

Fordulóponthoz ért a hadsereg, ebben a helyzetben lépni kell - véli a Magyar Honvédség logisztikai főcsoportfőnöke egy nemrégiben készített tanulmányában. Dobó Péter szerint 185-200 milliárd forintra lenne szükség csak ahhoz, hogy a védelmi költségvetés folyamatos csökkentése miatt az elmúlt tíz évben elhalasztott beruházásokat pótolják.

Az évtizedes megszorítás az infrastruktúrában hagyta a legmaradandóbb nyomot. A többségében elöregedett épületekben ugyanis a megelőző karbantartásokat gyakorlatilag nem tudták elvégezni. Az épületekben az ellátási és egészségügyi feltételek megteremtése a tábornok szerint százmilliárd forintot emésztene fel. A honvédségi gépkocsik több mint háromnegyedével van valamilyen probléma. A 19 éves átlagéletkorú járműparknak csak kevesebb mint a fele használható. A gépkocsikon elvégzendő munkák becsült költsége 14 milliárd forint. A egoldást a 16 évre 225 milliárdos költséggel tervezett gépjárműprogram jelentené. A tender az idén elindult, ám 4,5 milliárd helyett csak kétmilliárd jutna az év végéig a beszerzésre. A miniszter ugyanis laktanya-felújításokra csoportosította át az összeg felét.

Kiugróan magas - hatvan százalék körüli - a javításra szoruló rakéták és a Mi-24-es helikopterek száma. A légierő legkorszerűbb típusának, a MiG-29-esnek is csak alig több mint harmada kifogástalan állapotú. A vadászgépek szervizbe küldéséhez 23 milliárd forintra lenne szükség. Pénz idén egyetlen MiG-29-es nagyjavítására jut. A hadsereg legelavultabb - harmincéves - eszközparkja a tüzérségé. Az összeállításból kiderül az is, hogy a hadsereg jelenleg kétszer annyi harckocsival rendelkezik, mint amennyire szüksége van. A haditechnikai eszközök javítására Dobó szerint 50-60 milliárdot kell fordítani. Az elavult eszközök fejlesztésére-cseréjére ennél jóval nagyobb, ezermilliárdos kalkuláció készült.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: