Dávid Ibolya igazságügy-miniszter engedélyezte az ''alumíniumbáró'' néven emlegetett Anatolij Bikov kiadatását az orosz hatóságoknak. Az orosz üzletember átadását az Interpol intézi.

Az Oroszországban pénzmosással, lőfegyverrel visszaéléssel és emberölésben való közreműködéssel gyanúsított Anatolij Bikovot a magyar hatóságok múlt év október 29-én Interpol-körözés alapján vették őrizetbe a röszkei határátkelőnél. Az üzletember kiadatását az orosz főügyészség kezdeményezte.

Anatolij Bikov menekültkénti elismeréséért folyamodott a magyar hatóságokhoz, ám kérelmét elutasították, és az ügyben született döntés április elején jogerőre emelkedett, miután azt a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta.

Korábban azt írták az orosz lapok, hogy Bikovnak elég kevés esélye van arra, hogy élve kerüljön majd ki az orosz börtönből, ha egyáltalában eljut oda. A Krasznojarszki képviselőtestület egyik tagja szerint az üzletember számos ok miatt ''elveszítheti életét'', így például ''öngyilkos lehet a cellájában, halálos betegséget kaphat vagy egyszerűen szökési kísérlet miatt kell lelőni''.

(MTI)

Ajánló:

Minden, amit a tárcáról tudni érdemes.

Korábban:

(1999.11.03.)