Az iskolákba csak hatósági határozattal léphessenek be rendőrök és más fegyveres, vagy rendvédelmi szervek tagjai - javasolja önálló képviselői indítványában Csizmár Gábor, szocialista képviselő. Az Oktatási Minisztérium kabinetfőnöke szerint meg kell vizsgálni, hogy ezeket a kérdéseket a közoktatási törvényben vagy a rendőrségi törvényben kell-e szabályozni.

Csizmár Gábor a közoktatási törvényt javasolja kiegészíteni olyan passzusokkal, amelyek szabályoznák a fegyveres erők és a rendvédelmi szervek tagjainak belépését a közoktatási intézményekbe.

A képviselő a módosítás benyújtásakor arra a nagy visszhangot kiváltó esetre hivatkozott, amikor idén januárban a budapesti Károly Róbert Szakközépiskolában rendőrök megbilincseltek egy tanítványa védelmére siető tanárnőt és a földön fekve húzták a szolgálati autójukhoz.

Az indítvány szerint a rendőrök hatósági határozat nélkül nem intézkedhetnének az iskolák területén. Természetesen kivételt képezne ez alól, ha segélyhívás érkezik a rendőrséghez, hogy akadályozzanak meg egy öngyilkosságot vagy egy bűncselekményt. A rendőrök intézkedhetnének akkor is, ha közveszélyt kell elhárítani, vagy tisztázatlan haláleset körülményeit kell felderíteni, esetleg valakit elő kell vezetni.

A szocialista képviselő javaslata leszögezi: a rendőrök az iskolákban csak az igazgató beleegyezésével és kíséretében nyomozhatnak, de az intézmény vezetője meg is tagadhatja belépésüket, ha egyértelmű, hogy jogszerűtlenül járnak el. A törvénymódosítás azt is szabályozná, hogy a rendőrök lehetőleg ne a közösség szeme láttára számoltassák el az iskola tanulóját vagy dolgozóját. A szöveg külön kitér arra, hogy kiskorúak jelenlétében az iskola dolgozójával szemben kényszerintézkedés csak végső esetben alkalmazható.

Az Oktatási Minisztériumnak és a Belügyminisztériumnak meg kell vizsgálnia, hogy ezeket a kérdéseket a közoktatási törvényben vagy a rendőrségi törvényben kell-e szabályozni - mondta a Magyar Hírlap érdeklődésére Sió László, az Oktatási Minisztérium kabinetfőnöke. Sió hozzátette: a Károly Róbert Szakközépiskolában történt esetet követően Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ajánlásokat fogalmazott meg és az iskolák vezetői megkapták a szükséges tájékoztatást.

Joób Sándor

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

A szocialista képviselő bemutatkozó oldala.

Korábban:

(2000.01.28.)