Bár az Egyesült Államokban az elmúlt hónapok forradalmi áttörést hoztak a cigarettagyártók elleni kártérítési perek tízéves történetében, hazánkban ma semmi esély nincs arra, hogy egy, a cigarettától rákossá vált állampolgár sikerrel jelentse fel a gyártó céget. Az USA-ban alig egy hónapja húszmillió dollárt ítéltek meg egy hamarosan elhalálozó negyvenéves tüdőrákos nőnek. Európában nemrégiben indultak az első hasonló jogi eljárások, míg a tüdőrák első számú okozójának tartott cigaretta hatásai miatt hazánk polgárai jó esetben is csak évek múlva perelhetik a gyártókat.

Az elmúlt öt év során mintegy négy százalékkal nőtt a dohányosok száma, jelenleg a lakosság 41,6 százaléka "füstöl" rendszeresen. A magyar trendekkel teljesen ellentétes gyakorlat alakult ki az elmúlt tíz évben az USA-ban. A szövetségi kormány által is kimondva-kimondatlanul drognak tekintett cigaretta élvezete ma már inkább megbotránkozást kelt. Az újvilágban tíz év alatt jutottak el oda, hogy ma már több millió dolláros kártérítéseket fizetnek a dohányzás áldozatainak, rosszabb esetben már csak hozzátartozóiknak.

Kezdetben a gyártók azt sem ismerték el, hogy a nikotin függőséget okoz. Jóllehet ez ma már vitán felül álló tény, a cigarettásdobozokon ezt a mai napig nem tüntetik fel. Az Egyesült Államok szakértői egy, idővel akár az egész világra kiterjedő perdömping beindulását várják az amerikai jelenségtől, jóllehet egy magyar cigarettagyártó cég elleni kártérítési per megnyeréséhez itthon még sok időnek kell eltelnie.

Hazánkban a tüdőrák-megbetegedések 90 százalékát okozza a cigaretta - mondta érdeklődésünkre Vadász Imre tüdőgyógyász főorvos, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért elnöke. Az öszszes többi tüdőbetegség 85 százalékáért tehető felelőssé a dohányzás. Klinikai tapasztalatok igazolják, hogy a dohányosokon kívül csak az azbeszttel dolgozó, a röntgensugárzásnak fokozottan kitett, illetve atomfizikai tevékenységet végzők kapnak tüdőrákot - tette hozzá a professzor. Vadász Imre becslése szerint az éves 140 ezer halálozás közül minimum 30 ezer írható a cigaretta számlájára.

Jóllehet a hazai jogrend ugyanúgy lehetőséget ad polgári peres eljárás keretében kártérítési igény követelésére mint az Egyesült Államokban, ilyen eljárások szinte nincsenek is Magyarországon. - Hazánkban nincs kultúrája a kártérítési, felelősségi pereknek, ezért a közeljövőben nem lehet számítani a cigarettagyártók ellen indított perekre - vélte érdeklődésünkre Pelle Andrea jogász, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvezetője. A cigarettásdobozokra írt figyelmeztetés feltüntetése óta a dohányosoknak vajmi kevés esélyük van hazánkban kártérítési igényük érvényesítésére, jóllehet az USA-ban ennek ellenére veszítenek pereket a gyártók - tette hozzá Pelle Andrea.

Dávid Péter, a Philip Morris szóvivőjének tudomása szerint eddig nem nyújtottak be kártérítési pert cégükkel szemben egészségkárosodás miatt. - A cigaretta Magyarországon legális termék, melynek kockázatával minden azzal élő felnőttnek tisztában kell lennie. Ha lenne egy, az amerikaiakhoz hasonló per hazánkban, nem valószínű, hogy elvesztenénk - vélekedett Dávid Péter. A mi feladatunk, hogy a felnőtt dohányosoknak jó minőségű, megfizethető terméket biztosítsunk, és kizárjuk a gyermekeket a fogyasztók közül - tette hozzá a szóvivő.

Bár már az Európai Unió országaiba is kezd begyűrűzni a dohánycégellenes jogi eljárások gyakorlata, sok időnek kell eltelnie, hogy hazánkban is lehetőség nyíljon eredményes pereskedésre - nyilatkozta a Népszavának Szilágyi Tibor szakértő. Mint mondta, több évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a dohányellenes lobbi az állam hathatós segítségével megerősödve számottevő hatást tudjon gyakorolni a cigarettagyártókra. Idén indul el egyébként annak vizsgálata, hogy a termékfelelősségről szóló paragrafusokat miképpen lehet a cigarettával összefüggő kártérítési perekre alkalmazni.

(Népszava)