A hadsereg igyekszik átláthatóvá tenni a kisvásárlás rendszerét

Tavaly 3,3 milliárd forint értékben, mintegy 3600 alkalommal vásárolt árut, vett igénybe szolgáltatást a Magyar Honvédség központi költségvetésének terhére, kézibeszerzéssel. Arról nincs adat, hogy az alakulatok parancsnokai leosztott költségvetésükből így mennyit költöttek. A gyakran előforduló váratlan szükségletek miatt a haderő egyelőre nem nélkülözheti ezt a beszerzési formát, jóllehet mindenki tudja, hogy ez a korrupció melegágya.

A kézi beszerzés nélkül ma nem tudna létezni a honvédség, mondja Kopasz Jenő dandártábornok, a szervezet logisztikai főigazgatója. A parancsnokok számára a leadott pénz hatalmat jelent, ezért is ragaszkodnak a kézibeszerzéshez. A közbeszerzési eljárás bonyolult és időigényes, a szállító sem örül neki, mert legalább tizennégyféle igazolással köteles megbízhatóságát bizonyítani. A pályázatot több fórum vitatja meg, így zárva ki a korrupció lehetőségét.

A kézibeszerzéseket jó ideje "legendák" lengik körül, "zörög a haraszt", de amit nem lehet bizonyítani, az nem válik ténnyé, mondja a tábornok. Véletlenül derült ki például az is, hogy több alakulatnál kétféle lisztből süttették a hivatásos állománynak és a sorkatonáknak a kenyeret, de az elszámolás mind a két esetben első osztályú lisztről szólt. Csupán sejteni lehet, hogy a jól bejáratott kis csalások sokaságát rejti a kézibeszerzés metódusa, amit a főigazgató sem cáfol. Ez a hadseregnél, amely nagyüzem, évente jelentős summát tehet ki.

A Magyar Honvédség 110 alakulata éveken át külön-külön maga szerezte be az étkezési jegyeket. Tavaly, amikor egyebek között pályázattal ezt az ellátást is központosították, kiderült, minden laktanyában "lenyelte" valaki a 100 illetve 200 forintos címletű jegyek után járó néhány forintos kedvezményt. Durva számítás szerint a havi 1400 forintot érő jegyeken körülbelül 40-42 forintot lehetett "keresni", vagyis évente, emberenként 500 forintot. Ha csak 20 ezer jogosultat veszünk, a "nyereség" meghaladja a 10 milliót.

Az adatok szerint tavaly a központi költségvetés terhére 3,3 milliárd forint értékben vásárolt árut és vett igénybe szolgáltatást a Magyar Honvédség. (A hatályos kormányrendelet egyébként az első esetben 16 milliónál, a másodiknál 8 milliónál húzza meg a határt. Csak az ennél nagyobb értékű megrendelést kötelezi közbeszerzési eljárás alá vonni.) Ily módon a haderő 950 alkalommal jutott például járműalkatrészekhez, 300 alkalommal történt elektronikai, fegyverzeti, vegyvédelmi beszerzés, de ruházatot, élelmiszert és üzemanyagot is több száz alkalommal kézibeszerzéssel vásároltak. A statisztikák szerint 1700 esetben, mintegy 800 milliós értékben költöttek "egyedi apróságokra", bútorhuzatra, villanyszerelési cikkekre, szivattyúalkatrészre, épületek belső berendezéseinek pótlására és így tovább.

A tábornok elmondta, a beszerzések átláthatóvá tételének első lépéseit megtették. A ruházati beszerzést már 1997-ben központosították, az élelmezési és a környezetvédelmi beruházásokat tavaly. Központi pályáztatással országos vagy régiós ellátási hálózattal fogják a húst, a konzervet, a hűtött árut, a száraz zöldféléket, és valamennyi tartós élelmiszert is beszerezni, de ennek a részleteit még nem dolgozták ki.

A tábornok Amerikában megkérdezte egy laktanyaparancsnoktól, mennyi az alakulat éves költségvetése. Tízezer dollár - hangzott a válasz. - És ezt mire adják? - kérdezte. - Fűnyírásra. Minden mást, amire szükségem van, kapom - mondta a parancsnok.

A Magyar Honvédség napi ellátásában a váratlan, a rendkívüli beszerzések aránya 80-85 százalékos. A jól működő hadseregeknél ez az érték 15-20 százalék. A logisztikai apparátus még azt is tudja, melyik alakulatnál, mikor, hány szögre lesz szükség.

Szabó Iréne

(Népszava)

Ajánló: