Alternatív Színházi Szemle hat első helyezettel

Véget ért Magyarország legnagyobb színházi szemléje, mely közel két héten át folyt a főváros számos alternatív színházának részvételével. Különböző színhelyek között lótva-futva a zsűri majdnem harminc előadást nézett meg és hozta meg különös döntését: hat "első helyezett" született.

Romance
A zsűri tagjai már második éve a Criticai Lapok munkatársai: Szűcs Katalin, Dömötör Adrienn, valamint Szűcs Anikó (a Criticai Lapok tavalyi újságíró-pályázatának nyertese). Idén is tánc, illetve próza kategóriában indultak előadások, az előbbiben a zsűri döntését Lőrincz Katalin koreográfus segítette.

Néhány előadás műfaja nem felelt meg a szemle elvárásainak, így a Tér Színház Magyarföldi Szentek és a Sitkei Színkör Misztérium a Szent Születéséről című előadásait nem értékelték, mert "stílusjegyeikben nem alternatív színházi, hanem a népi hagyományokra épülő, vásári képmutogató előadások".

A zsűri az alternatív előadásoknak a "struktúrán kívüliségét" nézte, ami nem összeegyeztethető olyan kőszínházi múlttal rendelkező színészi vagy társulati munkával, ami bár alternatív és új utakat keres, de minőségileg mégis kőszínházi tulajdonságokat hordoz. Ilyen volt például Börcsök Enikő remek előadása, a Hiúz is. A zsűri úgy gondolta, nem méltányos ilyen előadást bevenni a versenybe.

A legszebb mesék
Másik négy előadás is kimaradt a versenyből az előzsűri döntése miatt, közülük a Zugszínház Antigoné előadása mégis díjazott lett, mert az előzsűrizés és a szemle között "a társulat jelentős változásokat eszközölt az előadáson".

A zsűri a legfontosabbnak azt tartotta, hogy az új formanyelv keresése, a struktúrán kívülisége mellett, hogyan érinti meg a mai embereket, mai problémákkal. Így született a döntés, hogy az összesen 700 000 Ft értékű díjat (a pénzösszeget a Nemzeti Kulturális Alap, a Fővárosi Önkormányzat és Erzsébetváros Önkormányzata ajánlotta föl) hatfelé osszák.


Interjú Lábán Katalinnal, az Alternatív Színházi Szemle szervezőjével

A díjazottak:

A Világbüfé című előadás a (M) Színházi társulattól, mely Hrabal Világ automata büfében című novellájának felhasználásával készült;
A Gázszív, a Vertigo Dance Company (Izrael) társulat táncelőadásában, Tristan Tzara azonos című műve alapján készült;
A Romance, a KOMPmÁNIA Kortárs Táncszínházi Társulat táncelőadása;
A Kórház Bakony, a Picaro Produkció előadása;
A Legszebb mesék, az Atlantisz Színház gyerekeknek szóló igényes játéka a Grimm testvérek meséi alapján;
Az In Memoriam, táncelőadás a Még 1 Mozdulatszínháztól;
A Zugszínház Antigoné előadása (különdíj)

A legjobb előadó díjában részesültek:

Geltz Péter, a Gázszív szereplője;
Nádasi László, a Stúdió K színésze, A szűz, a hulla, a püspök és a kések, illetve az Ezeregy Szindbád című előadásokban nyújtott alakításáért;
Nyika Jenő, a Világbüfé férfi főszereplője;
Csató Kata, a Világbüfé női főszereplője;
Vámos Veronika, a Tranz Dance táncosa;
Nemec Melinda, az Antigoné címszereplője

[doda]

Ajánló: