Az SZDSZ nem írja alá a haderőreform megállapodástervezetét

Az SZDSZ jelenlegi formájában nem írja alá a haderőreformról szóló, hatpárti tárgyalásokon született megállapodástervezetet. Abban ugyanis nem szerepel az önkéntes, hivatásos hadsereg koncepciója. Korábban az a hírt kelt szárnyra, hogy megállapodás született, mivel a tervezetbe az MSZP és az SZDSZ javaslatainak jelentős részét beépítették.

Az SZDSZ közleményben tudatta: mivel továbbra is kitart a kényszersorozás 2002-es eltörlése mellett, és ez nem szerepel a haderőreformról szóló megállapodástervezetben, ezért a dokumentumot nem írják alá. Az ellenzéki párt álláspontja szerint a valódi haderőreform csak akkor valósulhat meg, ha döntés születik az önkéntes, hivatásos hadseregre történő átállásról. Úgy vélik, a lakosság kétharmada is hasonlóan vélekedik.

Az SZDSZ a kényszersorozás eltörléséről név szerinti szavazást kér majd a parlamentben népi kezdeményezésük vitája során.

A Honvédelmi Minisztérium sajnálatosnak tartja, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) mást mond a közvélemény előtt, mint a Magyar Honvédség szervezeti átalakításáról szóló zárt politikai tárgyaláson - közölték a szaktárca sajtófőosztályán szerdán, reagálva a párt közleményére.

A sajtófőosztályon elmondták: az SZDSZ a keddi hatpárti egyeztetésen visszavonult, amikor szembesült a többi parlamenti párt e kérdést érintő elutasító magatartásával. Ugyanakkor a nyilvánosság előtt újra visszatért a pártpolitikai alapú megközelítéshez.

''A minisztériumban egyébként nem ismernek olyan közvélemény-kutatást, amelyből kiderülne: az emberek döntő többsége egyetért azzal, hogy minden racionális megfontolást mellőzve 2002-ben bevezessék a hivatásos hadsereget'' – állították a sajtófőosztályon.

A honvédség szervezeti átalakításáról szóló országgyűlési határozat tervezetébe belekerült szabad demokraták javaslatai közül a haderő létszámával, a humánpolitikai koncepcióval, a haditechnika korszerűsítésével és a munka-, valamint az életkörülmények javításával kapcsolatosak.

(MTI)

Korábban:

(2000.04.19.)