Kártérítési pert indít az MTV egyik riportere az Akták ellen

Ötmilliós kártérítési pert indít a Magyar RTL Klub Televízió ellen Dézsy Zoltán, az MTV Rt. szerkesztő-riportere azért, mert a Seuso-kincsekről általa készített dokumentumfilmből a cím, illetve az alkotó feltüntetése nélkül kölcsönözött részleteket április 9-én az Akták című műsor.

"Az eljárás célja nem a pénz, hanem a kereskedelmi televíziókban elharapódzó etikátlan gyakorlat elleni tiltakozás" - közölte Dézsy Zoltán. Mint mondta: április 9-e után a műsor készítőitől azt kérte: az Akták következő adásában mondják el, hogy mi a címe és ki az alkotója annak a filmnek, amelyből az egyes részleteken túl az egész műsor "szellemi motivációját, nyomvonalát" kölcsönözték. Ebben az esetben elállt volna a kártérítési pertől.
Kérését azonban az illetékes főszerkesztő azzal utasította el: az MTV Rt. hírigazgatójának kérésére kiírták, hogy MTV-felvételek láthatók az Aktákban.

Bárdos András, az Akták műsorvezetője az eset kapcsán annyit mondott: az eljárás megindulásáról nincs tudomásuk. Közölte: ebben az esetben is az MTV Rt.-vel érvényben lévő szerződés alapján jártak el a műsor készítői. "A problémát, ha van, egymás között kell rendeznie a dokumentumfilm alkotójának és az MTV Rt.-nek" - tette hozzá Bárdos András.

Dézsy várhatóan ezen a héten benyújtja keresetét a bírósághoz. Amennyiben megnyeri a pert, a kártérítés összegét egy, a szellemi munkájukból kiforgatott alkotók támogatására szolgáló alap létrehozására fogja fordítani.

A Seuso-kincsek rejtélye című egyórás filmet - amelyet három éven át, 1994 és 97 között készített Dézsy Zoltán - a Magyar Televízió május elsején tűzi ismét műsorára.
A film arról a nagy értékű római kori leletről szól, amelyet a ´70-es években talált meg a Balaton közelében egy nem sokkal később tragikus körülmények között elhunyt magánszemély. A kincsek ismeretlen úton külföldre kerültek, tulajdonjoguk azóta is vitatott.

(MTI)