Kövér László bizakodóan nyilatkozott a kormány kétéves tevékenységéről

Félidőben a polgári kormány címmel vonta meg a koalíció mérlegét az egri Keresztény Ifjúsági Klubban szerdán este Kövér László, a Fidesz elnöke, aki május 2-án tölti utolsó napját a kormányban, s mint közölte számára ez is időszerűvé teszi a visszatekintést, de a jövő, a célok áttekintését is.

Kövér László szerint a kormány célkitűzései közül elsősorban a családok támogatására helyezte a hangsúlyt. Példaként a családi pótlék visszaállítását és az adókedvezményeket említette.
- Ez azért is fontos - mutatott rá -, mert demográfiai lejtőn van az ország, amit társadalmi katasztrófának is nevezhetünk.

A gazdaság dinamizálását is az elsődleges feladatok közé sorolta a Fidesz elnöke, aki szerint a kilátások bíztatóak, ezt jelzi a 4 százalékos gazdasági növekedés és a fogyasztás bővülése, annak ellenére, hogy statisztikák szerint a magyar polgárok 82 százaléka nem képes a felhalmozásra. Ennek javítását várja el a lakosság a kormánytól - hangsúlyozta Kövér László.

A foglalkoztatás alakulását értékelve kifejtette: tavaly százezerrel több munkahely állt az elhelyezkedők rendelkezésére, mint 1998-ban, és az idén ugyanennyivel emelkedik majd a munkahelyek száma. A magyar munkanélküliségi ráta 6,6 százalék, 2 százalékkal alacsonyabb mint az Európai Unió átlaga, ahová csatlakozni kívánunk - emelte ki a Fidesz elnöke.

Kövér László a közbiztonság javításáért Pintér Sándor belügyminiszter munkáját dicsérte. Említette a rendőrök fizetésének rendezését, a technikai eszközök modernizálását. Példa nélkül álló eredménynek minősítette, hogy tavaly 16 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma.

Kövér László kitért az autópálya-építést övező bonyodalmakra is. - A kormány a korábban kötött elhibázott szerződések felülvizsgálatára törekszik. A cél az, hogy magyar tőkével rendelkező cégek építsék a hazai autópályákat - mondta.

A Fidesz elnöke említést tett a jobbközépen álló politikai erők tömörüléséről, amit a Fidesz 1994 óta szorgalmaz és ami nagy súllyal esik majd latba a 2002-es választásokon.

(MTI)