Szolnoknál 1040 centiméterrel tetőzött a Tisza

A Tisza vízállása Szolnoknál kedden este 1040 centiméter volt, ami a tetőzést jelzi, miután már a harmadszor mérték a vízmércén ugyanezt az eredményt.

Búsi Lajos, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság védelmi bizottság elnöke szerint a délben Tiszajenőn, Tiszavárkonyban és Vezsenyen elrendelt kitelepítések a lakosság hiányzó együttműködése miatt komoly problémákba ütközik. A mostani helyzetről úgy vélekedett, a veszély nagyobb, mint ahogyan azt a helyben élők megítélik.

A védelmi bizottság elnöke szerint a ki nem költözni hajlandó személyek fölöslegesen teszik ki veszélynek magukat. Felvetette azt a problémát is, hogy a védelmi bizottságnak igazából nincs kényszerítő eszköze. A jövőre nézve ezért mindenképpen újra kell gondolni, hogy egy rendkívüli helyzetben meddig terjedhet helyi önkormányzat önállósága.

Búsi Lajos egy másik elrendelt kitelepítés végrehajtását, amely a Tiszaug-Kunszentmárton vonaltól délre eső részre vonatkozott, sikeresnek ítélt. Azon a tanyás vidéken 42 érintett személy közül 39-en elhagyták a veszélyeztetett területet.

Nagy István, a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője két jelenséget ítélt különösen veszélyesnek, ezek közül az egyik a tiszajenői ideiglenes védmű megcsúszása, amely a töltés alatt átszivárgó víz miatt következett be. A falu térségében a védekezők újabb lokalizációs vonalat építenek mintegy 600 méter hosszban jelentős honvédségi erők segítségével.

A másik még nem kellően kezelt probléma, Szolnok Kertvárosában bekövetkezett rézsűhámlás, amelynek a bevédésén egész éjszaka dolgoznak.

(MTI)

Ajánló:

Képek a Tiszáról

Korábban:

(2000. április 18.)