Újabb olajfolt a Rákos-patakban

Szerdán reggel újabb olajszennyeződést észleltek a Rákos-patakban. Az olajfolt a Gvadányi úti hídnál bukkant fel, ahol már hétfőn is történt egy olajszennyeződés.

A helyszínre kivonult tűzoltók a korábban kihelyezett olajfogó párnát kicserélték, hogy a patakba áramló olajszennyeződés ne kerülhessen a Dunába. A vizsgálatok szerint az Ond vezér út és a Gvadányi út sarkánál lévő csatornacsőből kerülhetett a szennyeződés a patakba.

A Fővárosi Csatornázási Művek környezetvédelmi szakemberei megkezdték a vizsgálatot a szennyezőforrás pontosabb felderítésére és a felelősök megállapítására.

Szerda délutánra már sikerült felszámolni az olajszennyeződést a Rákos-patakban - közölte Puskás Péter, a Fővárosi Csatornázási Művek osztályvezetője.

Az olajszennyeződésről a csatornázási művek szakemberei és búvárai megállapították, hogy a szennyeződés az Ond vezér út és a Gvadányi út sarkánál lévő csapadékcsatornából került a patakba. Mindössze 10-15 liternyi lehetett az olaj, ami a vízfelület nagy részét beborította, de a kár nagynak tűnt.

A búvárok bemásztak a csatornacsőbe, és úgy próbálták pontosan behatárolni a szennyezőforrást, de próbálkozásuk nem vezetett eredményre. Feltételezhető, hogy egy korábbi szennyeződésből visszamaradt olajmennyiség került a csatornába, mivel az esőzések miatt felduzzadt a patak, és vize mélyen benyomult a csőrendszerbe, elmozdítva helyéről a néhány liternyi olajmennyiséget.

A szakemberek gondoskodtak a további megfigyelésről, ami esetleg a szennyezőforrás nyomára vezethet, és a felelősség is megállapítható lesz.

A Rákos-patakba került újabb mérgező anyagokról jelentést kért Zugló polgármestere a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóságtól.

Kutalikné Kardos Zsuzsanna elmondta, hogy a jelentések ismeretében felkéri a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi Felügyelőséget a szükséges vizsgálatokra és a felelősök szigorú
elmarasztalására. A polgármester szerint megdöbbentő, hogy három héten belül ismét méreg szennyezi a patakot.

(MTI)