A kisgazdák Torgyánt akarják, valószínűleg mégsem ő lesz az államfő

Az [origo] értesülései szerint április 29-én Torgyán Józsefet jelöli a Kisgazdapárt köztársasági elnöknek. Az [origo] által megkérdezett források egy része azonban állítja: egyáltalán nem biztos, hogy a kisgazda pártelnök és földművelésügyi miniszter lesz Göncz Árpád utódja.

Torgyán József
Az 1998-as választások után a Fidesz - MPP és az FKgP megegyeztek, hogy a 2000-ben esedékes köztársasági elnökválasztáskor a kisgazdapárté lesz a jelölés joga. Göncz Árpád 1990 óta államfő, második mandátuma idén jár le, az alkotmány értelmében nem is jelölhető újra. A köztársasági elnököt az országgyűlés választja, titkos szavazással. Amennyiben a képviselők 2/3-a kétszer sem szavaz ugyanarra a jelöltre, a harmadik fordulóban 50% + 1 szavazat is elég az államfő megválasztására. Ha ebben az esetben sem sikeres a szavazás, akkor az alkotmány értelmében a házelnök, Áder János, tölti be ideiglenesen a tisztséget. A Kisgazdapárt április 29-én tartja nagygyűlését, ahol a párt mintegy 2000 tagja és vezetője dönt a köztársasági elnök-jelölt személyéről.

Kilenc megyei kisgazda elnök, és több országos vezető - többek között Lányi Zsolt, Turi-Kovács Béla, Gyimóthy Géza - úgy nyilatkozott az [origo]-nak, hogy a párt egyértelműen Torgyán József jelölését támogatja. Barkóczy Gellért Somogy megyei elnök például úgy véli: "A miniszter úr munkásságának megkoronázása lesz a köztársasági elnöki pozíció." Ám sokan tartanak attól a Kisgazdapártban, hogy a párt egységét megbonthatja Torgyán József távozása: a köztársasági elnök ugyanis nem lehet egyetlen párt tagja sem. Ezért Torgyán Józsefnek le kellene mondania kisgazda elnöki tisztségéről, s így a pártot bomlasztó hatalmi harc alakulhat ki. Liebmann Katalin, a párt budapesti szervezetének elnöke ezzel kapcsolatban így fogalmazott: "Az egyöntetű döntés kifejezi a párt tagságának ragaszkodását, megbecsülését és tiszteletét elnöke iránt, ugyanakkor pont ez a ragaszkodás kibékíthetetlennek látszó ellentétet is szül: a pártnak szüksége van Torgyán Józsefre, hiánya megingathatja a szervezetet." Több kisgazda vezető attól tart, hogy pártelnöki ambíciókat dédelgető önjelöltek viszálya követné Torgyán távozását. Nincs ugyanis olyan személyiség a pártban, aki úgy tudná osztatlan tekintélyével egyben tartani a kisgazdákat, mint Torgyán. Sokan azonban másképp vélekednek, Turi-Kovács Béla főtitkár-helyettes például az [origo]-nak azt mondta "Olyan egység van most a pártban, amilyen korábban sohasem volt. Sokan tartanak attól, hogy Torgyán távozásával ez megbomlana, de szerintem elég szilárd a párt, hogy megőrizze egységét".

Más ellenérvek is szólnak Torgyán köztársasági elnöksége ellen néhány kisgazda szerint. Torgyán József személyiségéhez nem illik egy pusztán protokolláris funkció – állítja egy megyei elnök. Államfőként ki kellene maradnia a koalíciót érintő kérdésekből. Turi-Kovács Béla szerint azonban Torgyán József éppen politikus alkata miatt lenne jó köztársasági elnök. Szerinte ugyanis gyakorlatias embernek kell betöltenie a tisztséget, nem művésznek vagy tudósnak: "Az EU- csatlakozáshoz szükséges törvények aláírásakor a magyar valóságot jól ismerő, nem csak részfeladatokat átlátó emberre van szükség."

Az [origo] értesülései szerint a koalíciós pártok sem támogatnák egyöntetűen Torgyán József államfővé választását. Noha a kisgazdapárt több vezetője úgy véli, ha a Fidesz nem vétózza meg jelöltjüket, akkor a koalíciós szerződés értelmében a Fidesz-képviselők rá fognak szavazni, értesüléseink szerint ez nem ennyire egyértelmű. Egy vezető Fidesz-politikus az [origo]-nak úgy nyilatkozott: még ha a frakció kötelezné is, hogy Torgyán Józsefre szavazzon, a szavazás titkossága miatt kényszeríteni nem tudnák. "A szavazófülke magányában mindenki arra szavaz, akire akar." Azonban még ha minden Fidesz (és kisgazda)-képviselő Torgyánra szavaz is, a parlamenti többséghez akkor is szükség van az MDF-re is. Bár az MDF-nek hivatalos álláspontja nincs, több jel arra utal, hogy a legkisebb kormányzópárt képviselői nem szavaznának Torgyán Józsefre. Varga István, az MDF frakcióvezető-helyettese februárban a Népszabadságban az MDF fenntartásairól beszélt, és Dávid Ibolya MDF-elnök is kijelentette: pártját nem köti a koalíciós szerződés az államfő megválasztását illetően. Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök is azt mondta a Népszabadságnak, hogy előnyösebb lenne, ha a kisgazdapárt más államfőjelöltet találna.

Bár minden kisgazda biztosan állítja, hogy Torgyán József a párt egyetlen államfő-jelöltje, abban már senki nem biztos, hogy a pártelnök el is fogadja a jelölést. "Torgyán az egyértelmű jelölt. Más kérdés, hogy a jelölt hogyan dönt"- mondta az [origo]-nak Turi-Kovács Béla. Czoma Kálmán, a párt egyik alelnöke úgy fogalmazott: "Teljesen egyhangúlag felkérjük majd Torgyánt, hogy ő ezt vállalja-e, az már az ő dolga."

Az [origo] több kisgazda vezetőtől úgy értesült: a döntés már megszületett. Liebmann Katalin szerint "a kérdés nem nyitott. Orbán Viktor és Torgyán József már megállapodtak az államfőjelölt személyében." Liebmann felidézte Torgyán egy korábbi mondatát, amiből szintén az tűnik ki, hogy a pártelnök már döntött: "Aki engem jól ismer, az tudja, hogyan fogok dönteni." Liebmann azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a pártelnök előbb elfogadja a jelölést, majd lemond róla. Egy másik kisgazda vezetőnek Torgyán azt mondta: továbbra is a pártot szeretné vezetni, s a magyar mezőgazdaságért akar tevékenykedni. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy Torgyán József nem lesz köztársasági elnök. Erre utal az is, hogy a 29-ei nagygyűlés egyik napirendi pontja a kisgazdapárt alkotmányának (alapszabályának) módosítása, amely feloldaná azt a korlátozást, hogy egy személy maximum háromszor lehet a kisgazdapárt elnöke. Torgyán József harmadik elnöki mandátumát tölti.

Ugyanakkor a pártnak nincsen más jelöltje. Ha Torgyán valóban nem vállalja a felkérést, akkor ő fogja megnevezni a kisgazdapárt államfő-jelöltjét. Torgyán döntését és esetleges jelöltjét több kisgazda politikus szerint a nagygyűlést megelőző vezetőségi ülésen ismeri majd meg a párt vezetése. Ennek elfogadásáról azonban nem biztos, hogy már 29-én dönt a párt.

Szakács Judit - Magyari Péter

Ajánló:

A Népszabadság cikke