Elnapolták a kegyetlen gyilkossággal vádolt fiatalkorú tárgyalását

A Fővárosi Bíróság ügyészi indítványra csütörtökön elnapolta a különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolt fiatalkorú B. Roland ügyének tárgyalását. A bírói testület ugyanis további szerológus szakértői vizsgálatok lefolytatását tartotta szükségesnek ahhoz, hogy kiderüljön valóban a fiatalember ölt-e.

A vádirat szerint B. Roland 1997. február 15-én megölt egy, általa akkor nagyjából egy hónapja ismert férfit, aki arra kérte, hogy segítsen neki bérgyilkost találni. Az ügyészi irat szerint a leittasodott B. Roland, szóváltást és dulakodást követően, többször nyakon, háton és koponyán szúrta a sértettet, aki 5-10 percig tartó rendkívüli szenvedés után halt meg.

A bírói tanács csütörtök ülésén úgy értékelte, hogy azt a fehér bőrdzsekit, amelyet a vádirat szerint B. Roland viselt a három éve történt gyilkosság elkövetésekor, még nem vizsgálták meg elégségesen a rajta található vérnyomok azonosítása szempontjából.

Az igazságügyi elmeorvosi szakértő a tárgyaláson elmondta: a vádlott az emberölés elkövetésekor nem szenvedett elmebetegségben, gyengeelméjűségben, vagy olyan kóros szintű tudatzavarban, ami korlátozta volna a beszámíthatóságát. Az igazságügyi pszichológus szakértő szerint azonban a vádlott érzelmileg sérült, lelkileg alacsony tűrőképességű személy, akinél nem alakult ki megfelelő szociális reakciókészség.

Az elmeorvosi szakértő szerint a vádlott korábbi beismerő vallomása élményszerű volt, és közvetlen tapasztalatokra utalt. A későbbi tagadó vallomások azonban, véleménye szerint, egy mozzanatuk kivételével, jellegüknél fogva arra vallanak, hogy azok a mesélőkedv szüleményei.

Személyiségjegyei alapján megállapítható az is, hogy B. Roland olyan kapcsolatokba is belemegy, amelyekre nincs rálátása. ''A vádlott emiatt tetteiért nem tud teljes mértékben
felelősséget vállalni'' - közölte a szakértő.

Az 1998 őszén kezdődött per július 6-án folytatódik.

(MTI)