Fákat ültet a Roosevelt téri fakivágásokat tervező cég

Az a cég, amelyik átépíti majd a Gresham Palotát, és a Roosevelt téri fák kivágását tervezi, csütörtökön és pénteken 30 fát ültet a belvárosban. A cég még korábban kötelezettséget vállalt összesen 57 fa elültetésére.

A Föld Napja alkalmából a Gresham Palotát szállodává átépítő Gresco Rt. csütörtökön és pénteken összesen 30 darab fát ültet el az V. kerületben a Kossuth, illetve az Erzsébet téren. Ez a cég a Roosevelt tér alá mélygarázst tervezett, ezért akarnak kivágni 23 fát, és huszonegynéhány védett fát pedig áttelepíteni a Gellért hegyre. A fakivágások ellen a helyszínen folyamatosan tiltakozik a Védegylet elnevezésű szervezet.

A Gresco Rt. kötelezettséget vállalt az V. kerületben összesen 57 előnevelt sorfa elültetésére, amelyek közül mintegy harmincat még a Roosevelt téri munkálatok megkezdése előtt kell telepítenie.

Csütörtökön a Kossuth téren ültették el fákat, ahol jelen volt Fejér W. Béla, a Gresco Rt. elnök-vezérigazgatója, Karsai Károly, az V. kerület polgármestere, Ghyczy Emil, a kerület főépítésze és Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke is.

A faültetést követő beszélgetésen a jelenlévők elmondták, hogy a mélygarázs építése során a téren található idős fákhoz nem nyúlnak hozzá, sőt azokat egyedi intézkedésekkel védik. Kizárólag csak a palotával szemben található parkolót szegélyező fákat vágják ki.

A Belügyminisztérium és a Szociális és Családügyi Minisztérium elé is fasorokat telepítenek. Karsai Károly és Fejér W. Béla elmondta: talán hibát követtek el azzal, hogy a palota és a mélygarázs terveinek elkészültekor a részletekről nem tájékoztatták azonnal a közvéleményt. Szerinte azzal megelőzhették volna a különböző "zöld szervezetek" tiltakozását.

(MTI)