Pereli a szolgáltatót a Magyar ATV

A Magyar ATV pert indít a UPC Magyarország kábelszolgáltató ellen, mivel az csak részben, a Nap-kelte című reggeli műsor idején továbbítja a csatorna programját. Közben leváltották Hornyik Miklóst, az ATV elnökét, utódát azonban még nem nevezték ki.

A Magyar ATV műholdas tévécsatorna a szerzői jogok megsértése miatt polgári peres és büntetőeljárást indít Magyarország legnagyobb kábelszolgáltatójával, a UPC Magyarországgal szemben - közölte a Népszavával Csoknyay Attila, az ATV alelnöke. A UPC kábelrendszerein ugyanis a Magyar ATV műsorát csak reggel 5 óra 50 perctől 9 óráig, a Nap-kelte idején közvetítik, utána átkapcsolnak az Extrém sportok című angol nyelvű adásra. A tévécsatorna álláspontja szerint a UPC csak teljes egészében közvetíthetné a műsorát, mivel a Magyar Kábelkommunikációs Szövetséggel - ennek tagja a UPC is - ilyen értelmű keretszerződést kötöttek.

Csoknyay Attila elmondta, hogy a UPC kábelrendszerein a Tv 3 megszűnése után egy hónapig a Magyar ATV műsorát sugározták, majd minden értesítés nélkül április 1-jétől vezették be az Extrém sportokat, amelyet a UPC hollandiai anyacége készít. Csak a Nap-keltének hagytak meg egy "ablakot".

A perindításról a Magyar ATV azután döntött, hogy egy személyes találkozón nem tudtak megállapodni a UPC vezérigazgató-helyettesével, és leveleikre, valamint az ügyvédi felszólításra a tegnapi határidőig nem kaptak választ.

Tegnap a UPC minden felelős vezetője külföldön tartózkodott, Hagymásy András kommunikációs igazgató pedig szabadságon volt. Hagymásy korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy megvizsgálják a sugárzás lehetőségét.

Csoknyay Attila megerősítette azt az információnkat, hogy a csatorna tulajdonosai - akiket nem kívánt megnevezni - menesztették Hornyik Miklóst, a Magyar ATV tavaly decemberben kinevezett elnökét. Hornyik - aki a 94-es választások előtt Chrudinák Alajos helyettese volt a Magyar Televízióban - márciusban a Magyar Nemzetnek adott interjújában kifejtette, hogy a Magyar ATV a vidék televíziója lehet. Utódát egyelőre nem nevezték ki. Szóba került, hogy a tévécsatorna szakmai irányításában részt vesz Gyárfás Tamás, a Nap Tv elnöke is, ám erről még nem született konkrét megállapodás.

Hornyik leváltása arról árulkodik, hogy a Magyar ATV vezetőinek műsorkoncepciója a közelmúltban megváltozott. Gyárfás a Magyar Nemzetnek adott keddi interjújában elmondta, hogy május 1-jén indul Vitray Tamás műsora, a Riporter kerestetik, Verebes István pedig Pártatlan páros címmel indít talkshow-kabarét. Harmadik félidő címmel sportprogramot és Sportvilág címen sporthíradót is indítanak.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. február 23.)