Szolnoknál apad a Tisza - Szegednél tovább emelkedik

Szolnoknál 1041 centiméteres vízállással a Tisza minden eddigi rekordot megdöntött. Csütörtök reggel 8 órai mérés szerint egy centimétert csökkent, és a szakemberek további apadást várnak. Eközben a folyó alsó szakaszán tovább emelkedik a vízszint, Szegednél csütörtök hajnalban 922 centiméter, a tetőzést itt vasárnapra várják.

Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság ügyeletese elmondta, hogy kedd este óta minden eddigi rekordot megdöntő vízállást, 1041 centimétert mérnek a Tiszán Szolnoknál. A másfél napig tartó rekord vízmagasság csütörtökön 8 órai mérés szerint egy centimétert csökkent. A szakemberek bíznak a további apadásban.

A folyó Szolnok feletti szakaszán, Kiskörénél, Tiszaroffnál és Tiszabőnél a lassú apadás már megkezdődött. Az éjszaka folyamán dolgoztak a védekezők Tiszajenőnél, Tiszavárkonyban, Vezsenynél, Szolnokon, Tiszaroffnál és Zagyvarékason. A felsorolt helyeken zömmel a nyúlgátat erősítették, és bordás megtámasztást végeztek.

Az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) műszaki ügyeletese arról számolt be, hogy a Tisza alsó szakaszán tovább emelkedik a vízszint, de a gátak még bírják a fokozott terhelést.

Az elmúlt huszonnégy óra alatt a vízszint emelkedése lelassult Csongrád városánál, ahol a folyó bal partján lévő Nagyrét és a környező tanyavilág lakosságát kedden - megelőző jelleggel - ki kellett telepíteni. Egy nap alatt mindössze három centiméterrel emelkedett a Tisza magassága, amit a szakemberek biztatónak tartanak. Szegeden viszont hat centiméteres volt a növekedés: csütörtök hajnalban a Tisza vízállása már elérte a 922 centimétert. Itt az előrejelzéseknek megfelelően vasárnapra várják a tetőzést, 950-960 centiméteres vízállással.

Közben folyamatosan érkeznek a Tisza alsó részére a homokzsákok. A szerdán útnak indított és ingyenesen felajánlott egymillió német zsákról időközben kiderült, hogy kis mérete miatt nem alkalmas védekezési célokra, ezért azokat az ATIVIZIG nem tudta használni. Helyettük Ausztriából segélyszállítmány formájában érkezik a segítség. Egyelőre nincs hiány homokzsákból a Tisza középső és alsó szakaszán - közölte az ATIVIZIG ügyeletese.

(MTI)