Elhagyta Magyarországot az ''alumíniumbáró''

Meg nem erősített hírek szerint az Aeroflot menetrend szerinti járatával távozott pénteken Magyarországról Anatolij Bikov, a súlyos bűncselekményekkel gyanúsított orosz üzletember. Ezzel technikailag is lezárult a kiadatási eljárás, amelyre jogi értelemben már pontot tett Dávid Ibolya igazságügy-miniszter április 12-i döntése. Orosz kérelemre állítólag a szokásosnál is bizalmasabban kezelték a kiadatást.

Három személygépkocsiból álló konvoj szállította a Ferihegyi repülőtérre az ''alumíniumbáróként'' ismertté vált Anatolij Bikovot és kísérőit. A kifutópályát mindvégig kommandósok vigyázták.

Nagy Zoltán alezredes, az ORFK nemzetközi igazgatója az MTI kérdésére sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudta Bikov távozásának időpontját. Mint mondta: a kiadatás végrehajtásának időpontja többnyire nem publikus, jelen esetben pedig az orosz hatóságok külön kérték, hogy a szokásosnál is bizalmasabban kezeljék a magyar szervek az ügyet.

A kiadatás konkrét időpontját, valamint módját a megkereső és a kiadatást végrehajtó ország Interpol irodájának megállapodása határozza meg, továbbá a két állam hatóságai együttműködnek a technikai lebonyolításban is.

Dávid Ibolya igazságügy-miniszter április 12-i döntését, melyben engedélyezte Bikov kiadatását az orosz hatóságoknak, az ORFK Magyar Nemzeti Interpol Irodája hajtja végre. Az iroda a kiadatás időpontjáról és konkrét részleteiről utólag közleményben tájékoztatja a nyilvánosságot. Így az MTI azon kérdésére, hogy Bikov távozott-e, pénteken nem reagáltak.

Anatolij Bikovot az Interpol körözése alapján tavaly október 29-én vették őrizetbe a röszkei határátkelőhelyen a magyar hatóságok. Az üzletembert Oroszországban pénzmosással, lőfegyverrel való visszaéléssel és emberölésben való közreműködéssel gyanúsítják.

A Fővárosi Bíróság december 6-án helyezte ideiglenes, majd december 22-én végleges kiadatási őrizetbe az orosz üzletembert. Eközben Bikov menekültstátusért folyamodott a Belügyminisztérium menekültügyi hivatalához, ám december 21-én kérelmét elutasították. Az orosz üzletember fellebbezései nyomán első fokon ez év január 25-én a Fővárosi Bíróság, végül áprilisban jogerősen a Legfelsőbb Bíróság utasította el a kérelmet.

A bíróság kimondta, hogy Bikov nem tekinthető politikai meggyőződése miatt üldözött személynek, és "befogadotti" státust sem kaphat. Ezt az a külföldi kaphatja meg, aki hazájában halálbüntetésnek, kínzásnak, embertelen bánásmódnak lenne kitéve. A kiadatás teljesítésének előfeltétele azonban az, hogy a kiadatást kérő állam garanciát adjon arra, ha netán halálbüntetés kiszabására kerülne sor, azt nem hajtják végre. Így tehát a halálbüntetés veszélye nem fenyeget, az embertelen bánásmódra, kínzásra pedig maga Bikov sem utalt kérelmében.

(MTI)

Korábban:

(2000.04.06.)