Megérkezett Oroszországba az "alumíniumbáró"

Moszkvába érkezett pénteken a magyar hatóságok által kiadott Anatolij Bikov üzletember. A gyilkosságokban való közreműködéssel, pénzmosással és más bűncselekményekkel vádolt krasznojarszki aluminiumbárót az NTV tv-csatorna felvételei szerint maszkban és golyóálló mellényben hozták ki a seremetyevói nemzetközi repülőtérről, és rendőrkonvojban ismeretlen helyre szállították.

Az NTV kommentárjában megjegyezte, hogy más források szerint Bikovot Seremetyevóban azonnal egy másik gépre ültették, és még a nap folyamán Krasznojarszkba szállították, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett.

Alekszandr Lebegy krasznojarszki kormányzó, aki a térség iparvállalatai feletti ellenőrzés kérdéseiben különbözött össze Bikovval, legutóbbi sajtónyilatkozatában azt mondta: akár személyesen is hajlandó vigyázni az alumíniumbáró biztonságára. Lebegy szerint Bikovot bíróság elé kell állítani, és a pernek nagy nyilvánosságot kell adni, hogy a vállalkozót meg lehessen fosztani "Robin Hood legendájától".

Anatolij Bikovot az Interpol körözése alapján tavaly október 29-én vették őrizetbe a röszkei határátkelőhelyen a magyar hatóságok. Az üzletembert Oroszországban pénzmosással, lőfegyverrel való visszaéléssel és emberölésben való közreműködéssel gyanúsítják.

A Fővárosi Bíróság december 6-án helyezte ideiglenes, majd december 22-én végleges kiadatási őrizetbe az orosz üzletembert. Eközben Bikov menekültstátusért folyamodott a Belügyminisztérium menekültügyi hivatalához, ám december 21-én kérelmét elutasították. Az orosz üzletember fellebbezései nyomán első fokon ez év január 25-én a Fővárosi Bíróság, végül áprilisban jogerősen a Legfelsőbb Bíróság utasította el a kérelmet.

A bíróság kimondta, hogy Bikov nem tekinthető politikai meggyőződése miatt üldözött személynek, és "befogadotti" státust sem kaphat. Ezt az a külföldi kaphatja meg, aki hazájában halálbüntetésnek, kínzásnak, embertelen bánásmódnak lenne kitéve. A kiadatás teljesítésének előfeltétele azonban az, hogy a kiadatást kérő állam garanciát adjon arra, hogy ha netán halálbüntetés kiszabására kerülne sor, azt nem hajtják végre. Így tehát a halálbüntetés veszélye nem fenyeget, az embertelen bánásmódra, kínzásra pedig maga Bikov sem utalt kérelmében.

(MTI)

Korábban:

(2000. április 21.)