Rendeződött a Fesztiválzenekar sorsa

Megegyezésre jutott a főváros vezetése és a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány a zenekar további sorsáról. A zenekart átveszi az alapítvány, de a főváros meghatározott számú koncertre kéri fel az együttest. A főváros ugyanakkor azt szeretné, ha a zenekart továbbra is Fischer Iván vezetné. A felek együttműködését részletesen szabályozó megállapodást május 31-ig dolgozzák ki.

Megegyezésre jutott a főváros és a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány azokban a működési alapelvekben, amelyek a május 31-én megszűnő 1992-es keretszerződés helyébe lépnek - ezt Iványi György, az alapítvány kuratóriumának képviselője és Atkári János főpolgármester-helyettes közölte pénteken.

A zenekar működése ezután is a Fővárosi Önkormányzat és az alapítvány együttműködésén alapul majd. A zenekar várhatóan alapítványi, vagy más független szervezeti formában működik a továbbiakban.

Az alapítvány először is átveszi a zenekart, a főváros pedig meghatározott számú és színvonalú budapesti koncertre közszolgáltatási szerződést köt a zenekarral. A két fél megegyezésének megfelelően a zenekar fenntartásához szükséges pénznek legfeljebb a felét biztosítja a főváros. Ez az összeg azonban nem haladhatja meg az önkormányzat idei költségvetésében rögzített 200 millió forintot. A főváros támogatása évente a kulturális ágazat átlagának megfelelően emelkedik.

Abban az esetben, ha ennél több pénzre lesz szükség a zenekar versenyképességének biztosításához, azt a többi finanszírozó vállalja.

A művészi munka folyamatosságához szükséges átmeneti időszakban a Budapesti Fesztiválzenekar intézmény teljesíti a szerződési kötelezettségeket.

Atkári János hangsúlyozta, hogy a főváros nem kíván beleszólni a művészeti kérdésekbe, s ennek megfelelően a művészeti vezető autonómiáját az új modellben és az átmeneti időszakban is biztosítani fogják. A főváros ugyanakkor kívánatosnak tartja, hogy a zenekar Fischer Iván művészeti vezetésével működjön tovább.

(MTI)

Ajánló:

A főváros honlapja.

Korábban:

(2000.03.31.)