Tetőzött a Tisza Csongrádnál

Pénteken estére egy centiméternyit apadt a Tisza Csongrádnál, a tetőzést követő 993 centiméteres vízmagasság nem fenyegeti közvetlenül a város lakosságát.

Kemény László, az Ativizig védelmi osztagának vezető-helyettese szerint a gátak erőteljesen átáztak Csongrádnál, de egyelőre jól bírják a fokozott terhelést. A védművekre nagy számban kilátogató lakosság is érzékelte, hogy a töltéskorona és a pénteki maximális vízszint között még fél méter különbség van, ezért a megnyugtatóan erős csongrádi töltés eredményesen állja útját a korábbi legmagasabb vízmagasságot 58 centiméterrel meghaladó árvíznek.

Hasonló a helyzet Szegednél is. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativiz) péntek délutáni sajtótájékoztatóján elmondták, hogy az országhatártól alig két kilométerre levő jugoszláv területen egy nyári gátszakadás miatt váratlanul 10 centimétert apadt a szegedi vízszint. Ezt az okozta, hogy a Tisza bal partján a gyálai nyári gáton átcsapott a víz. A péntek déli órákra a vízszint a szegedi mércén 918 centiméterre apadt.

A jugoszláv gátszakadás 150 méter hosszon történt, mintegy robbanásszerűen söpörte el az ottani védővonalat. Következményeként 350 hektár termőföld került víz alá.

- A Tisza ettől függetlenül pénteken estére ismét emelkedik Szegednél, hat órára elérte a 923 centimétert - jelezte Kováts Gábor az Ativizig vezetője.

Ez a magasság a hét végére 940-950 centiméterre emelkedhet, ami legalább egy méterrel alacsonyabb, mint a szegedi töltéskorona. alatt.

(MTI)

Korábban:

(2000. április 21.)