Valószínűleg menesztik a közbeszerzési bizottság kisgazda elnökét

Várhatóan május elején menesztik Székely Zoltánt, a parlament közbeszerzési bizottságának kisgazda elnökét. A kormánypártok frakcióvezetői ugyanis - meg nem erősített információk szerint - megegyeztek Székely leváltásáról. Ráadásul Font Sándor, a bizottság MDF-es tagja - ha a kisgazdák nem hívják vissza a testület elnökét - mindenképpen kezdeményezni fogja Székely leváltását. A kisgazda politikus korábban valótlanságokat állított a bizottság munkájával kapcsolatban, több önkormányzatot alaptalanul meggyanúsított.

Font Sándor MDF-es országgyűlési képviselő, a közbeszerzési bizottság tagja közölte: a következő plenáris hét kezdetéig várja, hogy a kisgazdák visszahívják a közbeszerzési vizsgálóbizottság éléről Székely Zoltánt (FKGP). Ha ezt nem teszik meg, maga kezdeményezi Székely leváltását.

A Világgazdaság szerint a koalíciós frakcióvezetők között már egyezség született arról, hogy a kisgazdák "házon belül" rendezik a bizottság élén kifejtett tevékenysége miatt eddig már többször bírált képviselő ügyét. Az MTI szintén úgy értesült, hogy a három koalíciós képviselőcsoport vezetője tárgyalt e kérdésről, és abban állapodtak meg, hogy legkésőbb május elejéig Székely Zoltán leváltásával rendezik az ügyet.

Székely Zoltán leváltása azért merült fel, mert februárban, a bizottság megalakulása után azt állította, hogy a testület 22 önkormányzati beruházást megvizsgált, abból 6 helyen törvénysértés gyanúja miatt eljárást kezdeményezett, és javaslatot tesz a megítélt céltámogatások felfüggesztésére. Székely állította: a méhteleki, a borsodsziráki, a demecseri, a tószegi, valamint a Forró község önkormányzata által felügyelt, továbbá az Újszász-Zagyvarékas-Szászberek-Szolnok csatornaberuházás közbeszerzési eljárását találta szabálytalannak a bizottság.

Később azonban kiderült: a testület elnöke nem mondott igazat, mivel a testület akkor még egyetlen önkormányzat beruházását sem vizsgálta.

Font Sándor (MDF), a testület tagja szerint amikor Székely meggyanúsította a hat önkormányzatot, a bizottság még el sem döntötte, hogy mely konkrét eseteket szeretne megvizsgálni, így egy esetben sem kezdeményezett vizsgálatot, nem hozott semmilyen döntést vizsgálatokkal kapcsolatosan, és nem kezdeményezett semmilyen eljárást az Állami Számvevőszéknél, a rendőrségnél és a minisztériumoknál sem a támogatások leállítására.

Bánk Attila kisgazda frakcióvezető nem kívánt nyilatkozni Székely leváltása ügyében.

(MTI)

Ajánló: