Krasznojarszkba szállították az "alumíniumbárót"

Moszkvából Krasznojarszkba szállították Anatolij Bikov orosz üzletembert, akit pénteken a magyar hatóságok adtak ki Oroszországnak, Interpol-körözés alapján. A krasznojarszki aluminiumbárót gyilkosságokban való közreműködéssel, pénzmosással és más bűncselekményekkel vádolják.

Moszkvából Krasznojarszkba szállították Anatolij Bikov orosz üzletembert. A gyilkosságokban való közreműködéssel, pénzmosással és más bűncselekményekkel vádolt krasznojarszki "alumíniumbáró" ügyvédje, Genrih Padva tiltakozott amiatt, hogy védencét továbbszállítsák, mert szerinte Bikov életét Krasznojarszkban fokozott veszélyek fenyegetik. Ennek ellenére a Bikovot szigorú védőőrizet mellett a szibériai városba vitték vasárnap éjszaka, s a helyi vizsgálati fogdában helyezték el.

Bikov már Moszkvába is úgy érkezett pénteken, hogy az orosz rendőrség és a titkosszolgálatok több "elterelő hadműveletet" hajtottak végre a seremetyevói nemzetközi repülőtéren az "alumíniumbáró" biztonságának szavatolása érdekében, miután készülő merényletről szereztek tudomást. Erre Alekszandr Lebegy krasznojarszki kormányzó figyelmeztette a moszkvai hatóságokat, aki a térség iparvállalatai feletti ellenőrzés kérdéseiben különbözött össze Bikovval. Lebegy korábban több ízben is elmondta, hogy akár személyesen is hajlandó vigyázni az "alumíniumbáró" biztonságára. Lebegy szerint Bikovot bíróság elé kell állítani, s a pernek nagy nyilvánosságot kell adni, hogy a vállalkozót meg lehessen fosztani "Robin Hood legendájától".

Anatolij Bikovot az Interpol körözése alapján tavaly október 29-én vették őrizetbe a röszkei határátkelőhelyen a magyar hatóságok. Az üzletembert Oroszországban pénzmosással, lőfegyverrel való visszaéléssel és emberölésben való közreműködéssel gyanúsítják.

A Fővárosi Bíróság december 6-án helyezte ideiglenes, majd december 22-én végleges kiadatási őrizetbe az orosz üzletembert. Eközben Bikov menekültstátusért folyamodott a Belügyminisztérium menekültügyi hivatalához, de december 21-én kérelmét elutasították. Az orosz üzletember fellebbezései nyomán első fokon ez év január 25-én a Fővárosi Bíróság, végül áprilisban jogerősen a Legfelsőbb Bíróság utasította el a kérelmet.

(MTI)

Korábban:

(2000. április 21.) Seremetyjevón Bikov hasonmásával tévesztették meg a sajtót (2000. április 21.)