Wolfgang Schüssel osztrák kancellár ma egynapos látogatás tesz Budapesten. Orbán Viktor kormányfővel az Európai Unió bővítéséről, valamint a magyar-osztrák kapcsolatokról tárgyal. A rendőrség nem tervez különleges biztonsági intézkedéseket a látogatás időszakára.

Az SZDSZ Új generáció szerdán Ausztria Fórumot rendezett, tiltakozásul az osztrák kancellár magyarországi látogatása ellen. Szent-Iványi István, a parlament külügyi bizottságának szabad demokrata elnöke és Gáspárdy Gergely, az Új generáció képviselője elmondták, hogy Schüssel sem az EU-ban, sem a tagjelölt országokban nem részesülne hasonló fogadtatásban. Szerintük a meghívást belpolitikai okok magyarázzák. Orbán Viktor felmérte, hogy a kormánykoalíció jelenlegi formájában nem maradhat fenn. A kisgazdapárt elvesztette támogatóinak felét, az MDF nem éri el a parlamenti küszöböt, ezért a Fideszt csak a MIÉP szavazói tarthatják bent a hatalomban. A szabad demokraták úgy látják: Orbán érdeke az, hogy Ausztriával szemben ne legyen egységes az elutasítás, mert ha megszűnne a bojkott, a MIÉP-et is könnyebben fogadtatnák el.

A Fiatal Baloldal tagjai nyakkendőjük kettévágásával kívánnak tiltakozni az osztrák kancellár tárgyalásai ellen. A Népszava kérdésére az ORFK illetékesei azt mondták, hogy a látogatás idejére a rendőrség nem tervez különleges biztonsági intézkedéseket és bejelentett tüntetésről sem tudnak.

A Profil című liberális bécsi hetilap a budapesti látogatás bejelentése után "szembetűnő párhuzamot érzett az ausztriai és magyarországi fejlemények között".

A Neue Kronen Zeitung, a szélsőjobboldali színezetű bécsi bulvárlap emlékeztetett: Magyarország az EU-tagjelöltek közül elsőként hívta meg Schüsselt. Az effajta gerincesség Magyarországnak - és a magyar középjobb koalíció vezetője - esetében nem meglepő.

Orbán Viktor a látogatásról:

Szomszédos országok esetében úgyszólván kötelező diplomáciai csuklógyakorlatnak számít, hogy a hivatalba lépő kormányfők felkeresik egymást. Az osztrák-magyar kapcsolatok mindig is kitüntetettek voltak; ez a látogatás hamarabb is megtörténhetett volna. Schüssel nincs kitiltva az EU területéről, így nem hiszem, hogy különbség volna Magyarország és bármely európai ország viselkedése között. Bízom az Osztrák Néppárt és Schüssel kancellár Európa-politikai elvhűségében. Az osztrák kormány megalakulása óta semmit nem tett, ami bírálatra adhatna okot. Abból indulok ki, hogy az FPÖ magatartása változni fog.

Martonyi János a látogatásról

A kezdeményezés Bécstől indult ki, és csak rövid, néhány órás látogatásról lenne szó. Budapest nem azért nem vezetett be osztrákellenes szankciókat, mert egyetértene azzal, ami abban az országban történt, hanem azért nem, mert nincs ugyanabban a helyzetben, mint a tizennégyek. A kancellár látogatása egyelőre nem jelez változást a magyar állásponthoz képest, miszerint az új osztrák kormányt tettei alapján kell megítélni. Tartalmilag Magyarország osztja az EU-tizennégyek aggodalmait, a szankciók formáját illetően azonban nem tudja követni őket. A Béccsel való állandó párbeszéd igényének kevés köze van a kormány színéhez.

(Népszava)

Korábban:

(2000. április 22.)