A Fidesz elnöke csütörtökön, a kecskeméti Hozam Klub vendégeként kijelentette, hogy a magyar politikai közéletben hideg polgárháború zajlik.

Kövér László a Fidesz elnöke, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter
Kövér László, a kecskeméti Hozam Klub vendégeként leszögezte: ma Magyarországon alapkérdésekben nincs konszenzus a pártok között.
- És ahol ez nincs, ott igazán vita sincs. Ott csak süketek párbeszéde, vagy pedig harc van. Ki merem jelenteni: Magyarországon ma hideg polgárháború zajlik a politikai közéletben - hangoztatta a Fidesz elnöke, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter.

Kövér László a fehérgyarmati választáson elért koalíciós siker kapcsán azt mondta, hogy az eredmény a helyes kormányzati politika visszaigazolása.
- A magyar ember megvetése tükröződik abban, amikor egyesek azt állítják, hogy néhány darab konzervvel meg lehetett vásárolni a választási győzelmet - jelentette ki a politikus.

A kormánypártok összhangját firtató kérdésre Kövér László úgy válaszolt: a kisgazda oldalról érkező, a közvélemény számára olykor megdöbbentő kijelentések nem lépték túl azt a szintet, amire a koalíciós szerződés megkötésekor számítottak.

A Magyar Demokrata Fórummal kapcsolatban a pártelnök arra figyelmeztetett, hogy nem lehet a Fideszt "balról előzni", vagyis az MDF nem foghatja fel a következő választásokon a mostani koalícióban csalódott és a baloldal felé orientálódó szavazóréteget.

- A koalíció attól élt túl minden krízist, hogy soha senki által nem hagyta magát megzsarolni. A politikában mindenki tud számolni, és választani az alternatívák között - emelte ki Kövér László.

A 2002-es választásokról szólva a Fidesz elnöke annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a küzdelem az utolsó pillanatig nyílt lesz. Hozzátette: örömmel üdvözölne egy szorosabb együttműködést az MDF-fel, de ha a Magyar Demokrata Fórum egyedül akarja magát megmérettetni a következő parlamenti választásokon, akkor azt szabadon megteheti. - De utána isten, ember és borotválkozó-tükör előtt el kell számolni a lelkiismerettel - fűzte hozzá.

Kövér László szerint a választási eredmény azon múlik, hogy a jobbközép polgári erők képesek-e maximalizálni voksaikat, vagy széttöredezve szinte "saját magukat verik meg". A politikai közélet radikális hangvételéről szólva Kövér László azt mondta: személy szerint szereti világos és egyenes mondatokban megközelíteni a problémát.

- A politika ugyanakkor színház, ahol a színészek előadják a szerepüket, a nézők pedig megtekintik és négyévenként értékelik azt - tette hozzá. Elmondta: a torzulásmentesség érdekében használják az egyenes, világos tőmondatokat. - Ez mindenhol így van a világon. Az Amerikai Egyesült Államokban szinte idiótabiztos módon egyszerűsítik le a politika üzeneteit - közölte Kövér László.

(MTI)