Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön fogadta az osztrák kancellárt. Schüsselt megválasztása óta nem hívták kétoldalú megbeszélésekre az Európai Unió tagállamai. Magyarországon kívül eddig csak Svájc látta vendégül az osztrák kancellárt.

Wolfgang Schüssel és Orbán Viktor
Wolfgang Schüssel oszták kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a parlamentben tartottak megbeszélést. A két politikus elsősorban a magyar-osztrák kapcsolatokról, és Magyarország EU csatlakozásáról beszélt. Orbán kijelentette: Ausztria támogatja Magyarország európai uniós csatlakozását. Schüssel kijelentette:

Az osztrák kancellár elmondta: Ausztria szeretné, "ha lehetőleg minél gyorsabban, eredményesen lezárulnának a csatlakozási tárgyalások" az EU tagjelöltekkel, így Magyarországgal is. Az osztrák kormány néhány szabadságpárti tagja azonban nem támogatja Magyarország uniós csatlakozását. Legutóbb a szabadságpárti infrastrukturális miniszter azt mondta: nem támogatja az EU bővítését, mivel a rohadt almák tönkreteszik az egészségeseket is. Korábban Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt lemondott elnöke többször kijelentette: csak 20 év múlva tartja elképzelhetőnek az Európai Unió bővítését.

Schüssel bejelentette, hogy osztrák kormány 1,5 millió schillinget bocsát Magyarország rendelkezésére az árvízkárok enyhítésére.


[origo]