10 év után ismét együtt ünnepelték május elsejét a szakszervezetek

A szakszervezetek viszonyában az idei május elseje nagy fordulatot hozott, mert a rendszerváltozás óta első alkalommal ünnepelt együtt a hat szakszervezeti konföderáció. A pártok majálisán az aktuális politikai kérdések, így a köztársasági elnökválasztás és az autópálya-építés is szóba került.

Együtt köszöntötte május elsejét a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Munkástanácsok Országos Szövetsége hétfőn Budapesten, a Városligetben. Sándor László, az MSZOSZ elnöke hatuk nevében szólt az ünneplőkhöz. Elmondta: a hat konföderáció közül most sikerült először valamennyinek félretenni a nézeteltéréseket, és együtt fellépni a közös célokért, a dolgozó tömegeknek kedvező változásokért.

A munkásszolidaritás ünnepét levélben köszöntötte Göncz Árpád köztársasági elnök. A levélben kiemelte: őszinte szeretettel üdvözli, hogy a szakszervezetek félretették vitáikat, és érdekérvényesítő munkájukat összehangolják.

A Munkáspárt nevében együttműködésre hívta a szakszervezeteket, a szocialistákat és minden baloldali demokratikus erőt, valamint a civil szervezeteket Thürmer Gyula pártelnök a Munkáspárt Hősök terén rendezett május elsejei ünnepségén. A Munkáspárt elnöke azon követelésüknek adott hangot, hogy a kormányfő élessze újra a párbeszéd intézményét a parlamenti pártokkal, a szakszervezetekkel, a legfontosabb civil tömörülésekkel, de a Munkáspárttal is, az uniós csatlakozási tárgyalások pedig társadalmi ellenőrzés mellett folyjanak.

Thürmer Gyula szerint Magyarországon ma korlátozzák a demokráciát, semmibe veszik a választók akaratát és "a kormányzást immár nem a parlament ellenőrzi, hanem a kisgazdák elnöke". A pártelnök Orbán Viktort tette felelőssé ezen helyzet kialakulásáért. Mindezek miatt a politikus úgy véli, új kormányra és kormányfőre van szüksége az országnak.

Ugyancsak először került sor kötetlen beszélgetésre az érdekképviseletek és a szocialisták között. A hat konföderáció megegyezett a Magyar Szocialista Párttal, hogy június első felében folytatják a tárgyalásokat. A második kerekasztal beszélgetésen napirendre kerülhet a munkavállalói érdekeket szolgáló bérreform, az érdekegyeztetés és a Munka törvénykönyvének a módosítása.

Kovács László, az MSZP elnöke kedden az Országgyűlésben valószínűleg kezdeményezni fogja, hogy a hat parlamenti párt tetszőleges keretben és formában egyeztessen az államfő-jelölt személyéről - derült ki a Magyar Szocialista Párt hétfői városligeti rendezvényén.

Kovács szerint olyan méltó és alkalmas jelöltet kell találni a köztársasági elnöki posztra, akit az Országgyűlés döntő többséggel tud megválasztani. A pártelnök örömét fejezte ki, hogy Torgyán József végül is nem fogadta el az FKGP országos gyűlésén az államfő-jelöltséget. Mint mondta, Torgyán József fittyet hány a parlamentre, nincs tisztában a jogállamiság alapvető normáival, s emellett emberi méltóságában aláz meg újságírókat.

A szocialisták a legsürgetőbb feladatnak az ország kettészakadásának, milliók lecsúszásának, százezrek elszegényedésének a megállítását tekintik – mondta Kovács László. A pártelnök szerint ehhez olyan bérreformra van, amely a magyarországi béreket fokozatosan közelíti az Európai Unió átlagos bérszínvonalához, amely a hazai minimálbért fokozatosan közelíti a hazai átlagbérhez, és kiegyenlítettebbé teszi a jelenlegi túlzott és indokolatlan különbségeket. Emellett igazságosabb közteherviselést megvalósító adórendszert követelnek a szocialisták.

Az SZDSZ az adatvédelmi biztos állásfoglalását kéri azzal kapcsolatban, hogy közérdekű adatnak számít-e, mire költ a kormány 600 milliárd forintot az adófizetők pénzéből az autópálya-építés kapcsán - közölte Magyar Bálint pártelnök a szabad demokraták budapesti majálisán hétfőn.

Demszky Gábor főpolgármester, a párt ügyvivője szerint hogy az új autópálya-program erőteljes lépés a "maffiaállam" felé. A főpolgármester elmondta, hogy a főváros kompromisszumra törekszik a 4-es metró kivitelezésének ügyében, amelyet még ebben az évben szeretnének megkezdeni. A főváros kész egy olyan szerződésmódosításra, hogy a kormány ebben az évben és jövőre - az árvíz okozta kiadásokra tekintettel - ne vegyen részt a metróépítés finanszírozásában, ennek azonban az a feltétele, hogy a kabinet "a későbbiekben a fizetést elvállalja".

Az SZDSZ politikusai ismét megerősítették, hogy Németh Jánost, az Alkotmánybíróság elnökét alkalmas jelöltnek tartanák az államfői posztra. Utaltak arra is, hogy az SZDSZ továbbra sem támogatja Polt Péternek, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa általános helyettesének legfőbb ügyésszé választását.

(MTI)

Ajánló:

Szarvason tavaly így ünnepelt a nép.